
El carbassó pot ser un dels teus grans aliats gastronòmics de l’estiu, temporada en què està en el moment àlgid. Aquesta hortalissa, que es pot menjar tant crua com cuita, és adient en molts tipus de plats com a ingredient central o secundari: des d’aperitius i entrants fins a plats principals i postres.
A més de ser molt versàtil, el carbassó té propietats que el fan especialment saludable: aporta vitamines (C, D) i àcid fòlic; conté minerals com el ferro, el potassi, el calci, el fòsfor i el magnesi; és antioxidant, ric en fibra i baix en calories.
Et proposem set receptes amb carbassó i t’expliquem com preparar aquests plats en vídeos d’un minut.
1 Carbassons farcits de tonyina
Dificultat: mitjana – temps: 30 minuts
Ingredients:
- carbassó
- tonyina en conserva
- 1 ou dur
- salsa de tomàquet
- ceba
- formatge ratllat
- oli
- sal
- pebre
Preparació:
Tallem els carbassons per la meitat i els coem al vapor durant sis minuts. Un cop estiguin freds, els buidem i en reservem la polpa.
Per altra banda, tallem i saltem la ceba en una paella. Quan estigui translúcida, hi afegim la salsa de tomàquet i la tonyina en conserva i, per acabar, la polpa del carbassó. Salpebrem i ho deixem coure uns cinc minuts. Fora del foc, hi afegim l’ou dur i ho barregem.
Finalment, posem els carbassons en un safata de forn i els farcim amb els ingredients cuits i un mica de formatge per gratinar. Col·loquem la safata al forn a 180 ºC fins que es daurin.
2 “Muffins” de carbassó
Dificultat: mitjana – temps: 20 minuts
Ingredients:
- 75 g de farina
- 75 g de farina integral
- 100 g de carbassó ratllat
- 60 g de panela
- 1 ou
- 35 g de mantega desfeta
- 12 ml de llet
- mig sobre de llevat químic
- un polsim de sal
- mitja culleradeta de canyella
- un polsim de nou moscada
Preparació:
Afegim en un bol els elements secs: la farina, la farina integral, la panela, el llevat, la canyella, la nou moscada i un polsim de sal. En un altre bol, mesclem el carbassó ratllat, l’ou, la mantega desfeta i la llet. Un cop tenim els elements secs i humits els barregem i els col·loquem en motllos de magdalena. Preescalfem el forn a 200 ºC, un cop calent, coem la massa 25 minuts.
3 Fideus de carbassó amb pesto de tomàquet sec
Dificultat: mitjana – temps: 20 minuts
Ingredients:
- 1 carbassó
- 6 tomàquets secs
- avellanes
- 1 gra d’all petit
- alfàbrega fresca
- parmesà ratllat
- sal
- un rajolí d’aigua
- oli d’oliva
- suc de llimona
4 Crema de carbassó amb menta
Dificultat: baixa – temps: 30 minuts
Ingredients:
- 2 carbassons
- 1 patata
- ceba tendra
- menta
- aigua
- oli
- sal
- pebre
- iogurt grec
5 Crep americana de carbassó
Dificultat: mitjana – temps: 45 minuts
Ingredients:
- 2 carbassons mitjans
- 1 ou
- gra d’all
- 80 g de farina
- una culleradeta de llevat químic
- sal
- pebre
- oli
- iogurt
- coriandre
- llimona
6 Brownies de carbassó
Dificultat: mitjana – temps: 45 minuts
Ingredients:
- 1 carbassó gros
- 120 g de panela
- 125 ml d’oli d’oliva suau
- 25 g de cacau pur
- 200 g de farina integral
- 1 i 1/2 culleradetes de llevat
- sal
- 3 cullerades de xips de xocolata
7 Carpaccio de carbassó
Dificultat: baixa – temps: 20 minuts
Ingredients:
- carbassó
- llimona
- nous
- llavors de sèsam negre
- oli d’oliva verge extra
- sal