La coca de Sant Joan és el plat estrella de la nit del 23 de juny i, també, la dels àpats del 24, dia de Sant Joan 2022. Aquest any, el Gremi de Pastisseria encara “amb molt optimisme” la campanya i, fins i tot, espera superar les vendes del 2019, l’any previ a la pandèmia de la covid. Les estimacions del gremi són vendre més d’1,8 milions de coques artesanes, en part gràcies al cap de setmana llarg, el bon temps i l’arribada de turistes. Ara bé, de coques n’hi ha per donar i per vendre, amb varietat de formes, tipologies i sabors.
Amb motiu de Sant Joan 2022, el Gremi de Pastisseria de Barcelona dona quatre consells per triar la millor coca i, sobretot, per distingir-ne una artesana d’una industrial. Te’ls detallem a continuació.
1. Fermentacions llargues i lentes
El gremi assegura que aquesta és la clau per aconseguir, diu, “una coca esponjosa i amb aroma“.
2. Ingredients frescos i de qualitat
Uns ingredients frescos i de qualitat asseguren una bona coca. Això inclou:
- farina
- mantega extra
- llet i ous frescos per fer la crema
- pinyons del país (molt més saborosos, segons el gremi)
- fruita fresca que es confita de forma artesanal a la pastisseria
3. La coca, “acabada de fer”
Tal com detalla el Gremi de Pastisseria de Barcelona, la coca de Sant Joan artesana es ven acabada de fer, amb un màxim de 24 hores d’antelació des que surt de la cuina. Això permet, afegeix, poder elaborar-la amb ingredients frescos i sense cap mena de conservant.
4. Elaboració artesanal
Aquesta característica és bàsica, segons l’entitat, perquè la coca “tingui personalitat i aroma“. L’elaboració artesanal ha d’estar present no només en la massa, sinó també en elements com la crema (que ha de ser casolana si volem gaudir d’una coca excel·lent) i de la fruita (la qual es confita a la pastisseria per garantir la tendresa i el gust).