recepta hummus

Sabies que el terme hummus en àrab vol dir cigró? Més explícit, impossible. La preparació d’aquest llegum cuit i triturat per aconseguir textura de puré, amb salsa de sèsam —anomenada tahina—, suc de llimona, all i oli és una recepta d’origen incert, però amb molts segles d’història.

L’hummus forma part de la dieta quotidiana a territoris com Síria, el Líban, Jordània o Palestina, però, en les darreres dècades, també s’ha fet molt popular a casa nostra. I és que l’hummus és molt senzill de preparar i, a més a més, és nutritiu i saludable.

Et proposem quatre variants a l’hummus tradicional. Receptes originals per cuinar a casa, ideals per sorprendre si tens convidats: puré a base de llenties, alvocat, remolatxa o pèsol negre amb pebrot escalivat. I t’expliquem com preparar-les en vídeos d’un minut.

Hummus de llenties, d’alvocat o d’albergínia?

De fet, totes aquestes variants que coneixem amb el nom popular d’hummus de llenties, hummus d’albergínia o hummus d’alvocat, entre altres, ho hauríem d’anomenar “puré”, ja que, precisament, hummus vol dir cigró. Per això, des del Termcat, es proposa utilitzar les formes “puré” o “crema” per definir aquest plat tradicional de la cuina àrab fet a base d’altres aliments. Ara bé, en el cas concret de l’albergínia, també es pot fer servir el mot babaganuix, adaptació de l’àrab, ja que significa precisament puré d’albergínia escalivada acompanyat d’altres ingredients que també té l’hummus de cigrons.

1 Crema de llenties

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts

Ingredients:

  • 200 g de llenties cuites
  • 1 all
  • 1 cullerada de tahina
  • suc de llimona
  • comí en pols
  • sal
  • aigua
  • pebre
  • oli d’oliva
  • sèsam
  • pastanaga

2 Crema de remolatxa

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts 

Ingredients:

  • 200 g de cigrons cuits
  • suc de llimona
  • 1 cullerada de tahina
  • 1 all petit
  • 2 remolatxes petites
  • 1 cullerada petita de comí
  • sal
  • oli d’oliva verge extra

3 Crema d’alvocat

Dificultat: baixa – temps: 15 minuts

Ingredients:

Per a la crema d’alvocat:

  • 200 g de cigrons
  • 1 alvocat
  • llimona
  • 1 all
  • 1 cullerada de tahina
  • sal
  • oli
  • un rajolí d’aigua

Per acompanyar:

  • verdures mini
  • brots
  • flors comestibles
  • sèsam negre

Preparació:

Col·loquem els cigrons cuits a un processador d’aliments. Trossegem l’alvocat i l’all, ho afegim als cigrons, juntament amb una cullerada de tahina (pasta de sèsam), el suc de mitja llimona, oli i sal. Si és necessari, afegim una mica d’aigua fins aconseguir la textura d’hummus.

Per fer la decoració del plat: podem posar sèsam negre, verduretes i flors comestibles.

4 Torrada de crema de pèsols negres i pebrot escalivat

Dificultat: baixa – temps: 15 minuts

Ingredients:

  • pa d’espelta
  • pèsols negres
  • un gra d’all
  • una cullerada petita de llavors de sèsam
  • comí en pols
  • suc de llimona
  • pebrot escalivat
  • brots d’alfals
  • oli d’oliva verge extra
  • sal

Altres receptes que et poden interessar…

Comparteix a: