Un 40% de les 5.500 terrasses de Barcelona han obert

aquest dilluns en la fase 1 de la desescalada. És el balanç publicat per l’Ajuntament “a partir de la informació dels serveis de comerç de cada districte”. Segons el consistori, “les obertures no s’han concentrat a primera hora”, sinó que s’han repartit al llarg del dia. Per districtes, on més terrasses s’han posat en marxa és a Horta-Guinardó, amb un 75%; i on menys, a Sants-Montjuïc, el 23%. Els percentatges més baixos corresponen als districtes amb més llicències.

La xifra supera lleugerament la que ha donat al matí el Gremi de Restauració de Barcelona, que ha assegurat que han obert un de cada tres locals amb terrassa. Moltes han optat per no fer-ho perquè tenen terrasses petites i no els surt a compte, segons el Gremi, que explica que molts establiments s’esperaran a obrir a la fase 2. Aleshores es permetrà obrir els menjadors interiors amb aforament limitat.

Mesures per evitar contagis

Els que sí que han obert ho han fet seguint les normes que marca l’Estat per aquesta fase 1. Només es pot col·locar el 50 % de les taules i aplicant mesures de distanciament i desinfecció. L’emblemàtic Cafè Zurich, a la plaça de Catalunya, per exemple, ha obert amb 35 taules a l’exterior, la meitat de la seva capacitat.

Alguns restaurants que tenen menys espai per poder garantir la distància de seguretat de dos metres han optat per instal·lar mampares de separació. És obligatori, a més, netejar taules i cadires quan s’aixeca cada client.

mampares terrasses eixample

Ara cobren paga i senyal per reservar a la terrassa

Reobrir amb l’aforament restringit sense perdre diners és la preocupació principal de molts restauradors. Per cobrir-se les espatlles, davant de possibles cancel·lacions, n’hi ha que per primer cop cobren una paga i senyal per fer la reserva. Ho hem comprovat almenys en un cas, el d’un popular bar de Sant Antoni, que abans no feia, de fet, ni tan sols reserves.

Hi ha altres establiments en què les ganes dels ciutadans de gaudir les terrasses, en combinació amb la poca oferta de taules, els han desbordat. És el cas del Xemei, al Poble-sec. No només han omplert matí i tarda aquest primer dia. Tenen ple ja fins a meitat de la setmana vinent. “No podem donar taula a tothom, però la gent s’adapta i s’espera dos o tres dies”, explica el propietari, Stefano Colombo.

Esperant el permís municipal per ampliar la terrassa

L’Ajuntament va acordar amb els restauradors permetre augmentar l’espai de terrassa per poder col·locar més taules i no quedar així limitats al 50 % que obliga l’Estat. Una mesura que, segons el govern municipal, serà possible implementar-la a nou de cada 10 establiments amb terrassa.

De fet, molts han demanat a l’Ajuntament el permís per instal·lar més taules ocupant aparcaments per a cotxes o més espai de vorera. El consistori es va marcar un període de 15 dies per donar-los resposta.

Esperant la fase 2 per obrir “de manera massiva”

Segons Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, “aquesta fase 1 servirà per escalfar motors de cara a la fase 2, on sí que viurem una reobertura massiva”.

Hi ha uns 3.300 locals de restauració sense terrassa que han de continuar tancats. Segons el cens comercial a Barcelona, hi ha 8.887 bars i restaurants, i la reobertura supera únicament en el 20 %.

Des del Gremi expliquen que alguns restaurants i bars han optat pel menjar per endur, “forçats per la situació econòmica”. Es demanarà, a més, a la Generalitat que en la fase 2 els menjadors interiors dels restaurants puguin obrir amb un 50 % de l’aforament i no del 40 %, com està previst. És en aquesta fase quan s’espera que l’obertura del sector sigui massiva, asseguren des del Gremi.