Andana del metro

El pas de Barcelona a la fase 1 el 25 de maig suposarà també un increment de la mobilitat a la ciutat, i Transports Metropolitans de Barcelona vol encarar-ho amb mesures que permetin el retorn dels usuaris amb garanties de seguretat. D’entrada, s’incrementarà l’oferta “fins al límit de les seves possibilitats actuals”, i això vol dir que el metro funcionarà al 92 % de la capacitat en l’hora punta del matí. En aquesta franja la freqüència encara serà més alta a les línies 1 i 5, les de més afluència, en què circularan el 97 % dels trens. La resta del dia la mitjana serà del 83 % a tota la xarxa. En el cas dels autobusos, la mitjana de circulació serà del 70 %, i podrà arribar al 80 % en hores punta a les línies d’altes prestacions.

Mesures de seguretat

Per a aquest salt de fase, TMB ha previst un dispositiu de personal propi, de més de 360 persones, que juntament amb el de seguretat privada treballaran per facilitar el flux de persones i afavorir que es compleixin les normes d’higiene i seguretat. També se seguiran reforçant les tasques de neteja i desinfecció de vehicles i espais; s’estan instal·lant dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a les principals estacions de metro i, per afavorir la renovació de l’aire, s’està optimitzant el sistema de ventilació forçada dels túnels i les estacions.

Una app informarà de l’ocupació estimada dels transports

Transports Metropolitans posarà en marxa a partir de dilluns una eina, a través de l’aplicació de TMB, que informarà de l’ocupació estimada dels transports. Els usuaris del metro podran consultar-hi les dades per línia, sentit, estació i franja horària; i els de bus podran conèixer l’aforament dels vehicles per línia, sentit i franja horària. Seran uns indicadors que també estaran disponibles al web de TMB i que es completaran amb les dades a temps real que es difondran a través dels canals d’informació habituals: web, xarxes socials, megafonia, MouTV i panells d’informació. Per protegir de contagis usuaris i treballadors continua suspesa la venda de bitllets als autobusos, els bescanvis o l’atenció presencial. I la setmana vinent començarà el muntatge de les mampares als autobusos.

Més oferta també al TRAM, els FGC i Rodalies

Dilluns, 25 de maig, també s’incrementarà l’oferta al TRAM. En aquest cas funcionarà al 80 % amb puntes del 100 % al Trambaix, tot i que es mantindrà la supressió de la T6. Els Ferrocarrils de la Generalitat funcionaran al 80 % i assoliran el 100 % en l’hora punta tant a la línia Barcelona-Vallès com a la de Llobregat-Anoia. Es mantindrà, però, tancada l’L12 Sarrià – Reina Elisenda i l’inici de l’L7, entre Gràcia i Avinguda del Tibidabo.

A Rodalies, l’oferta serà del 94 %. I continuarà suspesa la línia R7 entre Barcelona – Sant Andreu Arenal i Cerdanyola Universitat. L’oferta de regionals es mantindrà al 50 %. I el bus interurbà operat per la Generalitat tindrà una oferta del 80 % de mitjana i del 50 % a la xarxa de bus nocturna.

Pel que fa al control per evitar que els usuaris canviïn de zona sanitària sense justificació en transport públic, continuarà recaient sobre els diferents cossos policials, com fins ara.