El sector turístic és un dels més afectats per la crisi sanitària del coronavirus. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha anunciat que a principis de juliol reobriran les fronteres de l’estat i que, per tant, podran venir de vacances turistes estrangers. El agents turístics celebren la notícia perquè, a Barcelona, el 80 % del turisme és internacional i només el 20 % nacional. Tot i això, asseguren que no salvaran la temporada i calculen recuperar-se al 2021.

Part del sector veu difícil que el turisme interior creixi, ja que tradicionalment escull altres destinacions com la costa, però el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, confia que impulsarà la reactivació econòmica: “Podem tenir turisme internacional durant l’estiu, però una vegada hagi passat la temporada haurem de viure del turisme nacional.” Sigui com sigui, Torres també apunta que la imatge de Barcelona ha quedat tocada per la crisi sanitària espanyola i que ara és el moment de restablir-la: “Ara dependrà de nosaltres projectar aquesta imatge de civisme en què la gent manté les distàncies de seguretat”.

El sector es prepara per rebre els turistes

De moment, el Govern espanyol no ha concretat quines mesures implementarà quan reobri les fronteres de l’Estat, per això, els agents turístics estan elaborant els seus propis protocols sanitaris. Apartur, per exemple, l‘Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, està a punt d’aprovar una normativa que aplicarà a tots els seus pisos i que concreta com ha de ser el contacte amb els clients, com s’ha de fer la neteja o la bugaderia, entre d’altres.

A més, el president de l’associació, Enrique Alcántara, confia que la majoria de turistes apostin pels apartaments per raons de seguretat: “La situació actual fa que la gent esculli apartaments turístics perquè permeten aïllar-te i emportar-te el menjar del restaurant al pis, per exemple, i això pot beneficiar la restauració també.”

Els hotels també han posat fil a l’agulla per adaptar-se a la nova situació. Alguns establiments, per exemple, han instal·lat mampares de metacrilat a la recepció, senyalitzacions a terra per marcar la distància de seguretat, portaran els esmorzars a l’habitació i oferiran kits higiènics, amb mascaretes i guants, als clients.

Els guies de Catalunya, a punt per donar a conèixer la ciutat

L’Associació de Guies de Turisme de Catalunya, tot i no poder treballar durant l’estat d’alarma, no s’ha quedat de braços plegats. Mariona Cairó, tresorera d’Aguicat, explica que la seva temporada alta se situa entre mitjans de març i finals de juny, per tant, veu complicat remuntar les pèrdues: “Nosaltres, sobretot treballem amb turisme cultural i de congressos. Podrem reemprendre la feina al setembre i octubre.” La clau és mantenir el turisme estranger més enllà de l’estiu: “La majoria treballem amb turisme internacional. Ens hem reciclat per oferir turisme més local, però el turisme intern no té tanta gent.”

L’associació treballa pel turisme responsable i ja ofereix visites en grups reduïts i amb audioguies, per millorar la convivència amb els veïns. Són mesures que ajuden a mantenir la distància social, però en calen més. Per això, estudien obligar a portar mascareta, guants i gel hidroalcòholic, per exemple.