Metro fase 1

Des d’aquest dilluns, 25 de maig, Barcelona i l’àrea metropolitana es troben a la fase 1 de desescalada del coronavirus. Això implica canvis importants en la recuperació del dia a dia de la ciutat: la mobilitat augmenta gairebé fins al volum habitual, ja estan permeses les reunions amb un màxim de 10 persones i els restaurants podran obrir les terrasses.

Un 13 % més de validacions respecte a la setmana passada

L’oferta del metro torna a ser del 92 %, en hora punta al matí, per assumir el volum d’usuaris que amb el canvi de fase han de tornar presencialment a la feina i necessiten moure’s per la ciutat. La freqüència és del 97 % a les línies 1 i 5, que registren més demanda. Segons TMB, les xifres d’usuaris encara estan molt per sota del que era habitual, però respecte a la setmana passada han augmentat un 13 % les validacions.

Pel que fa al trànsit rodat, a primera hora també s’ha deixat notar l’augment de vehicles. A la ronda del Litoral ja hi hem trobat les primeres retencions esporàdiques, inusuals en època de confinament.

Una de cada tres terrasses ha optat per obrir

L’entrada a la fase 1 comporta un gran canvi per al sector de la restauració. Mentre que l’interior dels establiments continua restringit, els bars i restaurants podran obrir les terrasses amb el 50 % de l’aforament habitual i amb una separació de dos metres. Com a novetat, l’Ajuntament ja va anunciar que els permetria ampliar l’espai establert i que rebaixaria la taxa que paguen per mitigar els efectes de la crisi.

Què ha passat el primer dia? Doncs que només han optat per obrir una de cada tres terrasses de la ciutat. Segons el gremi de Restauració, per a molts bars i restaurants continua sent viable econòmicament obrir en aquestes condicions.

Trobades amb gent amb un màxim de 10 persones

L’altra gran novetat d’entrar a la fase 1 té a veure amb la possibilitat de fer trobades amb un màxim de 10 persones en domicilis privats o a l’espai públic, dins de la mateixa regió. Aquestes reunions han de garantir igualment els dos metres de separació, tot i que es poden fer a més d’1 km de distància de casa.

Canvis en l’ús de les platges i dels parcs

Amb el canvi de fase, l’Ajuntament ha volgut tornar a regular l’ús de les platges, obertes als ciutadans des de fa una setmana. La gran novetat afecta els esportistes, que, a banda de primera hora del matí, també en podran fer ús a la nit, de 20 a 23 h, siguin federats o no. Per tant, s’hi podrà practicar esport i passejar. 

També hi ha novetats als parcs de la ciutat. Fins ara només s’hi podia passejar però no asseure-s’hi. Ara la normativa canvia i l’Ajuntament permet fer-hi una estada més regulada, sempre respectant les franges horàries per grups d’edat.