Era una de les grans preocupacions del sector i, aquest dimecres, el govern municipal n’ha presentat la proposta. Els establiments de restauració de Barcelona no només esperen amb candeletes poder obrir les terrasses amb l’entrada de la fase 1, sinó que reclamaven fer-ho amb les màximes taules possibles, tenint en compte les restriccions de l’estat d’alarma. Aquesta petició, segons el govern municipal, s’ha pogut atendre fins al punt que el 93 % de les 5.500 terrasses actuals de la ciutat podran mantenir o ampliar la capacitat actual.

Això és possible perquè l’Ajuntament els cedirà més espai al carrer, un espai guanyat al cotxe com ara carrils i zones d’aparcament. Qui vulgui ampliar la terrassa, podrà instal·lar-hi quatre taules més i quatre cadires per taula. En casos excepcionals podran ser un màxim de sis taules. Les peticions d’ampliació es podran fer a partir de dilluns, quan es preveu que la ciutat entri en la fase 1, i hauran de quedar resoltes en un màxim de 15 dies. A més, 3.500 bars i restaurants que fins ara no podien tenir terrassa la podran sol·licitar. I això inclou també establiments “assimilats, com bodegues o hotels”.

Més espai també per al comerç

La iniciativa també beneficiarà el comerç de proximitat, que podrà fer mostres de comerç al carrer tantes vegades com ho acordi cada eix comercial amb el districte pertinent. Se cedeix espai públic, per tant, també, per fomentar-ne les vendes.

Tant per a la restauració com per al comerç, es tracta d’una cessió de superfície temporal i excepcional que, segons el govern d’Ada Colau, pretén impulsar l’activitat econòmica barcelonina, així com afavorir la recuperació de la vida de barri, alhora que es garanteix el compliment de les mesures sanitàries. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, “entenem que és una proposta en benefici de tota la ciutat, un pas més cap a un model d’espai públic que prioritza vida de barri, els usos ciutadans i mobilitat sostenible“.

Reducció de taxes també al comerç

Una altra de les mesures que pretenen fomentar l’activitat econòmica és la reducció de la taxa de terrasses en un 75 %, una rebaixa que, segons ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde Jaume Collboni, també es farà sobre l’import que ha de pagar el comerç per fer esdeveniments comercials a la via pública.

La vigència d’aquestes mesures per als restauradors i el comerç està prevista que sigui fins al 31 de desembre d’aquest 2020, tot i que no es descarta que es puguin prorrogar. El consistori calcula que l’impacte econòmic serà d’uns 11 milions d’euros, si es tenen en compte els cinc milions que es deixaran d’ingressar per la baixada en la taxa i els sis milions que calculen que caldrà invertir a efectes de personal i hores extres (per fer l’estudi dels casos i les autoritzacions), així com les actuacions que calgui fer a la via pública.

El Gremi de Restauració, decebut

Això, després que aquest dimecres acabés sense acord la negociació que el govern municipal mantenia amb els restauradors sobre aquesta qüestió. El Gremi de Restauració considera que la proposta que el govern municipal ha posat sobre la taula és “poc realista i dificultarà l’ampliació efectiva de les terrasses”. I en aquest sentit, per Collboni, “el gremi ha defensat el seus interessos com a grup però ha entès que, com a Ajuntament, hem de tenir una visió de ciutat. Fer-ho viable i preservar la convivència i interès general”.