El tancament de les botigues i els negocis al Fort Pienc està durant prop de dues setmanes més que a altres barris de la ciutat. Aquí, la comunitat xinesa és més nombrosa i va decidir abaixar persianes a principis de març, com a mesura preventiva per la crisi de la covid-19, abans que es declarés l’estat d’alarma, el 14 de març.

Ara, davant la possibilitat que Barcelona entri a la fase 1 el proper dilluns, molts restaurants es preparen per a la reobertura, com el d’Ana Xia, que regenta el Baozi Bar. Aquests dies ultima els preparatius per reprendre l’activitat, conscient que servir menjars ja no serà igual que abans del confinament. De fet, a Xia li preocupa “treballar només amb menjar per emportar, per si a la gent no li agrada”, perquè, pronostica, “no és el mateix un àpat que hagis de menjar-te al restaurant que te l’hagis d’endur, per si queda fred durant el trajecte”. Ana Xia sap que si dilluns s’entra a la fase 1 podrà recuperar el 50 % de la terrassa, el que li implicarà que de quatre taules en podrà col·locar només dues, perquè no té possibilitat d’ampliar-la.

Més moviment

Qui també ha recuperat l’activitat aquests dies, a remolc de la fase 0,5, que permetia la reobertura dels establiments comercials sense cita prèvia, és el responsable de l’empresa de missatgeria Suho Express, Tao Lin. Assegura que “les botigues, de mica en mica, ja estan obertes, sobretot els establiments petits, d’autònoms i particulars”.

Altres comerços, com la botiga d’aliments SD, del carrer de Roger de Flor, sí que van tenir opció d’obrir durant el confinament en tractar-se d’un servei essencial. La propietària, Su Xia, va estimar-se més tancar. Ho va fer els primers dies de març i també en l’inici de l’estat d’alarma, diu, per la manera com els barcelonins encaraven la covid-19: “Vaig tenir por i estava nerviosa perquè estava sola”, una situació que va canviar en veure com els ciutadans començaven a respectar les mesures d’autoprotecció “com l’ús de mascaretes o la neteja de mans”. Hi afegeix que “ara, com que la situació està bastant controlada, podem obrir amb més tranquil·litat”.

No és el cas d’altres negocis, enfocats al sector turístic com les agències de viatges, que hauran d’esperar a l’avenç en les fases de la desescalada per saber quan i com podran recuperar l’activitat.