Més d’un miler de persones i entitats ja s’han adherit al manifest en defensa de les indústries culturals i creatives que el Foment de les Arts Decoratives (FAD) va llançar el mes d’abril. El text fa una crida a les administracions públiques perquè donin suport a dos sectors que es troben “immersos en una difícil situació econòmica” com a conseqüència de la crisi del coronavirus i “amb unes perspectives de futur immediat poc esperançadores“.

El document subratlla que, durant el confinament, s’ha “posat de manifest la capacitat d’adaptació i de resiliència dels creadors culturals“. I també que el sector ha “demostrat l’esperit altruista”, oferint “solucions imaginatives” a problemes com l’escassedat de materials sanitaris, fabricant-los amb tecnologia 3D. “Sense que ningú els ho demanés, els professionals dels sectors creatius han fet un pas endavant i han demostrat la importància cabdal del seu treball i la seva capacitat per transformar i fer avançar la societat en moments de crisi”, diu el manifest.

Per tot plegat, reivindiquen que “quan la crisi de la covid-19 hagi estat finalment superada, la cultura i les indústries creatives no poden quedar desemparades com ho han estat fins ara”. I demanen a les administracions públiques que actuïn “de forma decidida” i amb “convenciment”, “mitjançant un programa d’ajudes i incentius per afrontar les greus dificultats”.

El president del FAD, Jordi Montaña, reconeix que “hi ha hagut algunes iniciatives similars per donar suport a la cultura, però creiem que les indústries creatives han quedat desemparades“. Entre les institucions, empreses i professionals que s’han adherit al manifest, hi ha Design for All Foundation, el Club de Marketing de Barcelona, el BAU, l’Eina, l’ELISAVA, La Salle, la UOC, La Roca Village, Nanimarquina o Antoni Cumella.