Els centres d’atenció primària reduiran a partir d’ara les consultes presencials per minimitzar els desplaçaments de la ciutadania als CAP i les consegüents aglomeracions a les sales d’espera dels centres. L’objectiu d’aquesta mesura és evitar un possible rebrot de coronavirus.

La gerent territorial a Barcelona de l’Institut Català de la Salut (ICS), Núria Nadal, detalla que arran de la crisi per la covid-19 s’ha avançat cap a la “telemedicina”, amb un increment de “consultes telefòniques, a través d’internet o videoconsultes”, en detriment de les visites presencials per “no tornar a la situació d’abans, en què teníem la sala d’espera plena”. Paral·lelament, també augmentaran les visites domiciliàries. L’atenció telefònica serà una peça clau en l’etapa post-covid-19, un mecanisme que “ja fèiem servir als CAP”, segons Nadal, però que es potenciarà de forma “molt proactiva perquè els pacients no se sentin sols”.

D’aquesta manera, els professionals intercalaran les consultes presencials amb les visites virtuals i telefòniques al llarg de la jornada laboral. En el cas del CAP Montnegre, a les Corts, metges i infermers “començaran atenent presencialment uns 13 pacients” i ho complementaran amb “els seguiments telefònics i les respostes telemàtiques”, segons afirma Gemma Fanlo, adjunta a la direcció del centre.

Primer cribratge telefònic per detectar possibles casos de covid-19

El funcionament de l’atenció presencial als centres d’atenció primària també canviarà a partir d’ara i es destinarà només a “aquelles circumstàncies que ho requereixin”, d’acord amb Fanlo.

Per aconseguir cita, els ciutadans hauran de trucar al CAP abans d’anar-hi i se’ls donarà la visita després de fer un primer cribratge per detectar possibles casos de covid-19. “No ens sorprendrà que hi hagi un primer triatge per telèfon per saber si tenim febre i la simptomatologia”, afirma Núria Nadal.

Un cop al centre —i mentre no s’hagi erradicat el coronavirus—, es prendrà la temperatura dels pacients a l’entrada i se’ls facilitarà una mascareta i gel desinfectant. Tot seguit, se’ls derivarà en funció de la simptomatologia que presentin. Gemma Fanlo detalla que aquestes mesures ja estan en vigor actualment al CAP Montnegre i explica que han dividit les plantes del CAP en funció de les patologies. “Les persones amb possible covid les visitem a la planta baixa i la resta, a la primera i segona”. En cas que el centre assoleixi el topall màxim de persones a l’interior, la resta “podran esperar-se fora”.