El Col·lectiu d’Escoles Bressol Privades de Catalunya considera que el pla de reobertura de les escoles bressol en la fase 2 de la desescalada és poc realista i, a més, no ha estat pactat amb la comunitat educativa. Els centres afirmen que és impossible garantir les mesures de seguretat pel coronavirus que s’han decretat per a les aules de nens de fins a tres anys tant per motius pràctics com econòmics.

Demanen que, si és necessari, s’endarrereixi el retorn dels alumnes a les escoles bressol fins que es trobi una manera de fer-lo viable i segur. En paral·lel cinc sindicats han demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Bargalló, per no haver consensuat el pla. I Bargalló ja s’ha ofert a modificar-ne alguna qüestió.

Llocs de treball i centres en perill

Les escoles bressol privades han denunciat en un comunicat que les directrius per a la reobertura obliguen “a una adequació dels espais i a la reorganització dels centres amb mesures que presenten una notable dificultat i que comporten una necessària disminució del nombre d’infants que podrem acollir a cada llar”. Asseguren que aquest fet dificulta la viabilitat econòmica dels centres i dels llocs de treball després de més de dos mesos sense tots els ingressos. El col·lectiu destaca el distanciament social com la mesura més difícil de complir i en aquest nivell educatiu.

El distanciament en menors de tres anys

El Col·lectiu d’Escoles Bressol Privades de Catalunya argumenta que el distanciament social entre infant d’entre un i tres anys no és viable donada l’edat dels nens i per la importància del contacte físic en aquesta etapa. Tampoc no aprova l’ús de mascaretes perquè “eliminen l’expressió facial i priven els mestres de la comunicació no verbal, una eina necessària” per a l’aprenentatge del llenguatge verbal. I afirma que després del llarg confinament pel coronavirus “és molt possible que a la tornada reclamin que els agafin a coll o els consolin si se senten angoixats”.

A banda del distanciament, Educació ha fixat altres condicions con una ràtio màxima de cinc alumnes per aula i que no puguin tornar a la llar d’infants els nens i nenes de zero i un anys. I tindran prioritat les famílies que han de fer treball presencial.