L’acord entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Emmanuel Macron, parla d’una ajuda de 500.000 milions d’euros per als estats de la Unió Europea més castigats per la crisi del coronavirus. A diferència de la línia de crèdit dura de la crisi del 2008, proposen fer transferències directes als estats, uns diners que sortirien de l’ampliació del pressupost europeu. Segons el professor d’economia aplicada de la UAB Ferran Brunet, si aquesta proposta tira endavant “pot suposar un canvi de qualitat”, a millor, perquè “s’autoritzaria la Comissió Europea a emetre deute pública en nom de la UE per finançar el pressupost”, i recorda que fins ara “això estava prohibit“.

Alguns economistes, però, alerten que, tot i l’anunci polític de França i Alemanya, a Europa mai es donaran diners a fons perdut. Segons el professor d’economia i exeurodiputat Ramon Tremosa, les ajudes sempre seran “crèdits amb condicions per fer reformes perquè òbviament en aquest món els préstecs no es fan a canvi de res”. Tremosa critica que alguns estats diguin que la Unió Europea no vol ajudar perquè, recorda, el Banc Central Europeu ja està ajudant, a través de crèdits, els països de la Unió. Lamenta que hi hagi caps d’estat que rebutgin “una mà que ens ha salvat per segona vegada en 10 anys del daltabaix més absolut”.

Qui pagarà la crisi?

La sortida de la crisi del 2008 va suposar un fort desgast per a les classes baixes i mitjanes. Aquesta vegada, diu Brunet, tot i que “és possible que la caiguda del PIB sigui més greu que el 2008”, creu que els fonaments de l’economia “són millors”. El catedràtic d’economia de la UPF Guillem López Casasnovas també fia bona part de la sortida de la crisi a l’ajuda europea. Creu que “és evident que Espanya sola, a la vista del forat que això generarà en els comptes públics, no se’n surt”, per això creu que “el grau amb què se’n surti dependrà sens dubte del suport d’Europa“, tot i que reconeix que de moment no hi ha prou concreció en les ajudes i “no podem estar gaire segurs de què passarà”.