Les imatges d’aquests darrers dies de platges del litoral barceloní no han agradat al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. “Són imatges que no ens agrada veure”, ha dit, perquè “poden generar una certa sospita que no hi ha una consciència clara en la població que encara estem potencialment exposats al coronavirus“.

Ara bé, preguntat per si això podria frenar el pas a la fase 1 de Barcelona, que la Generalitat i l’Ajuntament han demanat per al 25 de maig, Simón ha insistit que la decisió en cap cas es basarà en una “imatge puntual d’una situació que no sabem si és generalitzada, com a mínim des d’un punt de vista tècnic“. Explica que l’equip que s’encarrega de decidir els canvis de fase vol ser el més objectiu possible, i no es deixa influir ni per “pressions externes”, ni “percepcions” ni “situacions personals”, tot i que ha apuntat que la decisió final és del ministre Salvador Illa.

En la roda de premsa d’aquest dijous, Simón també ha parlat de la fase 2. Ha confirmat que arribats a aquest punt desapareixeran les franges horàries, tot i que se seguiran delimitant unes hores per a les persones més vulnerables, un punt encara pendent de concretar.

Turisme internacional al juliol?

Sobre una possible obertura al turisme internacional al juliol, tal com ha apuntat aquest dijous la vicepresidenta de Transició Ecològica del Govern espanyol, Teresa Rivera, Simón s’hi mostra “fins a cert punt d’acord”. D’aquí al mes de juliol “hi ha un marge important per veure com evolucionen l’epidèmia i les nostres capacitats i per establir mecanismes de prevenció i control”. I hi afegeix que tenint en compte totes les mesures de seguretat i vigilància que han implementat en poc temps les comunitats autònomes, no es pot descartar.

Preguntat per si l’entrada de viatgers estrangers podria provocar nous brots, ha dit que “el risc zero no el pot garantir ningú. S’ha d’anar valorant cada dia, però ens podem anar preparant perquè els riscos siguin els mínims possibles”. I ha recordat que en tot cas això no depèn només de l’Estat espanyol, sinó també de com s’està comportant l’epidèmia als països d’origen dels turistes.