La Generalitat facilitarà productes menstruals reutilitzables gratuïts a les dones amb la regla. Es tracta d’una de les mesures previstes dins el Pla integral d’equitat menstrual i climateri, que garantirà l’accés a copes i calces menstruals i compreses reutilitzables a 1,8 milions de dones. D’altra banda, també s’instal·laran diversos dispensadors de productes menstruals no reutilitzables —compreses i tampons de cotó orgànic— per a situacions d’emergència i especialment adreçats a les dones que es troben en situació de vulnerabilitat.

El pla s’ha aprovat en el Consell Executiu d’aquest dimarts, vigília del Dia Internacional de les Dones. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que es tracta de facilitar l’accés als productes menstruals “a totes les dones”, “sobretot els més sostenibles”, ha remarcat. També ha insistit que és una “acció pionera internacionalment”.

El pla té un pressupost inicial de 7,6 milions d’euros, que no inclou la gratuïtat dels productes mensuals —que tindrà un pressupost a banda.

Dispensadors en serveis educatius, sanitaris i culturals

La consellera ha afirmat que els dispensadors de compreses i tampons orgànics s’instal·laran primer a la xarxa de serveis d’atenció a la dona, especialment per a dones en situació de vulnerabilitat. Però l’objectiu és estendre’ls a altres espais i equipaments en els propers dos anys. En aquest sentit, es preveu que n’hi hagi també als centres educatius i universitats, equipaments juvenils, CAP, oficines de serveis socials, espais culturals, comissaries de Mossos i Ferrocarrils de la Generalitat, entre d’altres.

En total, aquest pla recull una seixantena de mesures, que també volen trencar amb l’estigma social sobre la menstruació i la menopausa amb informació i sensibilització per a tota la població. Aquest programa també inclourà formació específica per a tot el personal que atén les dones, així com el foment de la investigació mèdica en els camps de la menstruació i el climateri.

“Justícia de gènere, social i climàtica”

Verge ha assegurat que la mesura persegueix un triple objectiu: la justícia de gènere, la justícia social i la justícia climàtica. Pel que fa a la justícia de gènere, es tracta de vetllar per la salut de les dones i, alhora, per lluitar contra els tabús.

Pel que fa a la justícia social, es tracta de combatre la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones. En aquest sentit, la consellera ha alertat que aquest percentatge podria incrementar-se en el context de crisi econòmica i inflació actual.

Per acabar, la justícia climàtica perquè l’objectiu és promoure l’ús de productes sostenibles i reutilitzables com la copa i les calces menstruals o les compreses reutilitzables. Verge ha dit que cada any es produeixen anualment 9.000 tones de productes menstruals no reutilizables a Catalunya.

Tasca divulgativa a les escoles

Aquesta mesura segueix el rastre del pla La meva regla, les meves regles, pel qual les alumnes de tercer d’ESO dels instituts catalans han rebut copa, calça i compresa reutilitzables. La campanya de distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles continuarà aquest 2023 a 1.120 instituts catalans.