Foto: Ariadna Creus i Àngel García

(ACN) El nombre de dones en risc de vulnerabilitat psicosocial ateses a l’Hospital Vall d’Hebron s’ha disparat i el 2022 va créixer un 86,9 % en comparació amb l’any anterior. La Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, que garanteix atenció social, psicològica i sanitària, va atendre 270 dones l’any passat. Un increment que l’hospital explica per la feina de la unitat, que n’ha facilitat la detecció, però també per l’augment de situacions de vulnerabilitat.

El 10 % de les mares que han donat a llum

Aquesta unitat especialitzada, que es va crear el 2021, està integrada dins del programa de Psiquiatria Perinatal per acompanyar les dones embarassades amb risc de vulnerabilitat social durant l’embaràs i el primer any de postpart. Aquest 2022, el 10 % de les mares que van donar a llum al Vall d’Hebron en el darrer any han necessitat suport del Treball Social Sanitari.

La Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental detecta i tracta problemes socioeconòmics, de violència de gènere, l’estrès en embarassades menors d’edat, casos d’addiccions o problemes mentals que poden afectar el benestar fetal i la salut de la mare.

Detectar aquestes alteracions amb antelació és una eina important per prevenir més dificultats en el vincle. Com més mares amb vincles saludables amb els seus fills tinguem, més saludable serà la salut mental de la societat”
María Emilia Dip, doctora de l’Hospital Vall Hebron

L’any 2019 el Vall d’Hebron va detectar 71 dones amb perfil vulnerable; l’any 2020, 82, i l’any 2021, 145 dones.