Basada en una història real sobre la investigació de la desaparició i assassinat d’una noia kurda iraquiana l’any 2006, la sèrie ‘Honor’ relata un dels crims més atroços i mediàtics del Regne Unit en els últims anys.

Assassinat per encàrrec familiar

La família de la Banaz Mahmod, d’origen kurd, va encarregar el seu assassinat després que abandonés el seu marit, que feia anys que abusava d’ella, per anar amb l’home que estimava. Aquesta és la trama d’una investigació al capdavant de la qual hi ha la inspectora Caroline Goode, disposada a portar davant la justícia els responsables d’un crim horrible que va commocionar l’opinió pública anglesa.

La principal responsable d’aquesta minisèrie de dos capítols de tres quarts d’hora de durada, és la productora i guionista Gwyneth Hughes, que ha centrat pràcticament tota la seva carrera en la televisió, des del seu debut el 1996. El seu nom està darrere de sèries com ‘Cinco días’, ‘Remember me’ o ‘Vanity Fair’. La realització és de Richard Laxton, veterà director de sèries de televisió, entre les quals destaca ‘Mrs. Wilson’.

Com tota la societat britànica, Gwyneth Hughes es va sentir profundament commocionada per l’assassinat de la jove Banaz Mahmod el 2006, però quan, al 2012, va veure el documental noruec ‘Banaz: A love story’, de Deeyah Khan i Darin Prindle, va pensar que seria interessant explicar aquesta història des de la ficció. La col·laboració de Bekhal Mahmod, germana de Banaz; Nawzad Gelly, assessor de la policia; Nazir Afzal, advocada i consultora legal i de la pròpia Caroline Goode, va ser decisiva per a l’escriptura d’un guió que recull amb tot detall la investigació del crim.

Una de les coses que criden l’atenció és que la sèrie no té com a protagonista la jove violada i assassinada, sinó la cap de policia Caroline Goode, interpretada de manera excel·lent per Keeley Hawes, rostre habitual de les millors sèries angleses. L’actriu s’involucra totalment amb aquest personatge que dirigeix un equip de professionals disposats a demostrar la culpabilitat dels assassins fanàtics i arrogants de la jove, a qui només veiem en una gravació.


La crítica

Focalitzar la història en la investigació del crim en lloc de mostrar la vida de la noia i el seu calvari fins a l’assassinat, és el que permet a aquesta sèrie, clàssica i gens pretensiosa, revelar els codis arcaics i atroços que continuen vigents en algunes cultures, denunciar aquests costums violents i bàrbars en ple segle XXI, en què les dones no representen res i, al mateix temps, posar en evidència la indiferència cap aquest tipus de conflictes i la falta d’interès i d’humanitat per part de la policia anglesa, que va passar per alt les seves denúncies fins a cinc vegades. 

‘Honor’, narrada de forma autèntica i respectuosa, és una sèrie que invita a la reflexió i busca crear consciència però que, sobretot, demostra la valentia de la Banaz, que va tenir el coratge d’enfrontar-se amb la seva família en pro de la seva llibertat.