La Bernadette Fox va ser una de les arquitectes més famoses del món però, des de fa vint anys, viu apartada de tot. Porta una vida familiar força tranquil·la amb un company que l’estima i una filla a qui adora. Ara bé, no només no és feliç, sinó que fa infeliços els altres amb les seves inseguretats i les seves manies. Quan un dia desapareix inesperadament, la seva família s’embarca en una aventura per trobar-la.

Una novel·la èxit de vendes

El 2012, l’escriptora nord-americana Maria Semple va publicar ‘Dónde estás, Bernadette’, una comèdia hilarant amb una protagonista extravagant i adorable. La novel·la es va convertir en un èxit de vendes i es va començar a parlar de portar-la a la pantalla. Però no era gens fàcil trobar un director que pogués enfrontar-se a la complexa estructura de la novel·la, escrita en format de cartes i correus electrònics, un autèntic trencaclosques que plantejava serioses dificultats en la seva adaptació. 

Quan van oferir el projecte a Richard Linklater, de seguida es va adonar que aquella història tenia alguna cosa especial. No és la primera vegada que el director de ‘Boyhood’ o ‘Abans de l’alba’ s’apropa a temes relacionats amb la família, però mai no ho havia fet des de la perspectiva d’una dona tan complexa i atractiva com aquesta, que és una espècie de geni creatiu que no fa ús de la seva creativitat.  

A Linklater li agrada molt descobrir actors però, en aquest cas, quan va saber que Cate Blanchett estava interessada en el paper, no va dubtar que ella era la Bernadette ideal. Billy Crudup és el marit totalment sobrepassat i la jove Emma Nelson, la intel·ligent filla.

Crítica de ‘Dónde estás, Bernadette’

El cineasta evita caure en la comèdia fàcil. Tracta de fer comprensible i proper el comportament erràtic d’aquesta dona agorafòbica, inesperada i fascinant, que va néixer per crear cases extraordinàries, però que està completament perduda en deixar de banda la seva creativitat.  

El títol remet literalment a la desaparició de la Bernadette tot i que, en realitat, l’autèntica pregunta és una altra. No es tracta tant de saber on és físicament quan desapareix, sinó on s’amaga dins d’ella la dona que va ser capaç de construir edificis fantàstics, la visionària de l’arquitectura. Linklater i Blanchett han sortit a buscar-la i l’han trobat en aquesta deliciosa pel·lícula atípica i inclassificable.