‘Veneno’ és una clara reivindicació i homenatge al col·lectiu de persones trans, en general, i a la icona Cristina Ortiz, en particular. Una ficció que ja es col·loca entre les millors sèries de 2020, segons el ‘The New Yorker’.

L’argument

València, any 2006, Cristina Ortiz, més coneguda com La Veneno, i la jove Valeria, estudiant de periodisme, comencen una amistat quan aquesta decideix escriure les memòries de la famosa estrella transsexual, una icona de la televisió dels anys 90. Ella va donar visibilitat al col·lectiu trans i es va convertir en un model per a les noves generacions gràcies a les seves aparicions en programes com ‘Esta noche cruzamos el Mississippi’. Adorada pel seu carisma i la seva forma d’expressar-se, la seva vida i, sobretot, la seva mort segueixen sent un enigma.

La sèrie, de vuit episodis, comença amb l’esplendor de La Veneno i la seva irrupció com un huracà de llibertat a la televisió del 1996. Un salt a l’any 2006 ens porta al moment en què la tímida Valeria coneix una Veneno en hores baixes després de sortir de la presó. L’escriptura del llibre sobre la seva vida ens projecta cap al 1974 per conèixer el Joselito, de 10 anys, al seu poble, Adra, a Andalusia. A partir d’aquí, i barrejant els temps, descobrim l’evolució de Joselito a Cristina, mentre veiem com canvia i es transforma la pròpia Valeria.

Los Javis

Després de la pel·lícula i l‘obra de teatre ‘La llamada’ i ‘Paquita Salas’, el duo conegut com Los Javis, és a dir, Javier Ambrossi i Javier Calvo, van decidir fer ‘Veneno’ quan van conèixer Valeria Vegas, l’autora del llibre ‘¡Digo! Ni puta ni santa: Las memorias de La Veneno’, publicat al 2016. La incorporació al relat del punt de vista de l’escriptora i la seva pròpia experiència com a dona transsexual van ser la clau per posar la sèrie en marxa. Gràcies a aquest llibre, molta gent va descobrir amb més profunditat una figura tan important i alhora inspiradora, i que ara la sèrie desemmascara. A la televisió, era enginyosa, desimbolta i atrevida, però sota la superfície estava carregada de dolor i tragèdia. 

Els Javis tenien molt clar que per interpretar La Veneno, un personatges transgènere, necessitaven actrius transgènere. Trobar-les és un dels grans encerts de la sèrie, que ha estat reconeguda amb el Premi Ondas per a les tres protagonistes. Daniela Santiago encarna La Veneno quan era prostituta i estrella de la televisió; Isabel Torres es fica en la pell d’una Veneno envellida i Jedet Sánchez assumeix el difícil moment de la transició de Joselito a Cristina.

Cart Veneno 2 des 2020
L’actriu Isabel Torres interpreta una ‘Veneno’ destruïda després de passar tres anys en una presó masculina on va patir abusos de tot tipus

Al costat d’elles hi ha dos personatges cabdals. La millor amiga de La Veneno, la divertida Paca la Piraña, que s’interpreta a si mateixa i per a qui els Javis han escrit un xou que es diu ‘Paca la Piraña ¿dígame?’, i la periodista Valeria Vegas, que fa l’actriu trans Lola Rodríguez, a qui vam veure en el documental ‘Ellas’ en què coincidia precisament amb la Valeria Vegas real. 

La crítica

La força de l’amor, l’amistat i l’empatia i la necessitat de ser acceptada i estimada, són temes que apareixen a la sèrie. Però el més important de ‘Veneno’ és el seu valor polític i social. La sèrie dona visibilitat i dignifica un col·lectiu que ha estat, i encara està, molt discriminat. La nova llei trans que s’està tramitant al Congrés és una prova de com s’ha avançat en drets i en respecte gràcies a la lluita de persones com La Veneno malgrat que, en realitat, encara queda molt camí per conquerir.

L’estrena internacional de ‘Veneno’ a través d’HBO Max ha generat una gran expectació més enllà de les nostres fronteres.

La seva gran força en la normalització de les diferents identitats sexuals, el fet de donar més representació trans als mitjans i la gran qualitat de la seva posada en escena i de les seves actuacions, mereixerien que la sèrie es pogués veure molt aviat en un horari de màxima audiència en una televisió en obert. No només perquè és boníssima, sinó perquè és molt necessària.  ”
La Cartellera

Sèries

Crítiques de les millors  sèries  actualitzades a les principals  plataformes: Netflix, HBO, Prime, Movistar +. Tria la teva!

La Cartellera