programa mercè 2018 cartell

Les Festes de la Mercè 2018 arriben carregades d’activitats, concerts, espectacles i també esport. Aquí trobaràs una llista amb tot el que no et pots perdre entre els dies 21 i 24 a Barcelona. Si t’interessa cercar una mica més, també pots visitar la guia de concerts o consultar el programa complet dia a dia en PDF. Al final d’aquesta guia trobaràs també algunes de les activitats recomanades per fer amb nens aquesta Mercè. 

21 de setembre

 • Pregó de la Mercè 2018 (18.30 h)

El pregó ha anat a càrrec de l’actriu barcelonina Leticia Dolera, i ha estat el tret de sortida a les festes. La guionista i directora de cine, ha ofert un pregó bilingüe marcat per la situació política i la reivindicació feminista. Betevé us ofereix la possibilitat de recuperar el pregó complet.

Leticia Dolera saluda durant el pregó de La Mercè 2018

 • Seguici inaugural (18.45 h), Toc d’inici (19.45 h) i passejada de dracs i bèsties de foc (22 h)

Ha estat la primera ocasió per veure les figures i bèsties de foc de la ciutat. Amb un recorregut des del Palau de la Virreina fins a la plaça de Sant Miquel, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Gegants del Pi, els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners i els Gegants de Santa Maria del Mar han estat acompanyats pels trabucaires i altres comparses. Posteriorment, les figures han fet les seves danses a la plaça de Sant Jaume. Els entorns d’El Born Centre de Cultura i Memòria han acollit la desfilada de dracs i bèsties de foc que han sortit, per primera vegada, de l’antic mercat. Betevé us ofereix la possiblitat de recuperar el directe del Toc d’inici amb comentaris de Rafel Lujan i Amadeu Carbó.

 • Descobreix qui és qui del Seguici popular de la Mercè.
 • Nit de fado (22.30 h)

Lisboa (Portugal) és la ciutat convidada d’aquesta Mercè. Per això la primera nit s’ha dedicat al fado, insígnia de la música portuguesa. Cuca Roseta (22.30 h) i Camané (00.15 h) són dues de les grans veus de l’escena portuguesa.

22 de setembre

 • Correfoc per als petits (18.30 h) i per als adults (20.30 h)

La cita més esperada dels amants del foc és el correfoc. A partir de les 18.30 h, els més menuts podran gaudir del foc amb prudència des de la plaça d’Antonio López fins a la plaça d’Antoni Maura. Al mateix punt d’inici i amb el mateix recorregut, però a les 20.30 h, hi haurà el correfoc per als més grans.

correfoc mercè 2018

23 de setembre

 • Diada castellera històrica (11.30 h)

Després d’una desfilada, els Castellers de Barcelona, amb els seus convidats —Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls— es concentren a la plaça de Sant Jaume per fer les construccions més espectaculars. Es va poder seguir en directe a betevé, amb comentaris de Rafel Lujan, Efren Garcia i Meritxell Hernández. Va ser una diada complicada pels Castellers de Barcelona. 

 • Batalles de cavallers medievals per l’aniversari del pailebot Santa Eulàlia (12.30 h)

El pailebot Santa Eulàlia fa 100 anys. Durant la Mercè 2018, el Museu Marítim ho commemora amb una cercavila i una batalla nàutica. La festa comença al Palau de la Virreina i continua fins al Portal de la Pau, amb una desfilada de gegants i música (11.45 h). Al port se celebraran les Joutes de Lance Sportive Sétoise, batalles nàutiques provençals en les quals s’enfronten, com en una justa, els cavallers medievals. 

24 de setembre

 • Seguici de la Mercè (12 h) i diada castellera de la Mercè (12.30 h)

El 24 de setembre és el dia de la Mercè, la patrona. També és el dia més destacat de la festa major barcelonina. A la plaça de la Mercè (12 h), totes les colles de castellers barcelonines es troben, i acompanyades de les figures, van fins a la plaça de Sant Jaume. També s’hi sumen les autoritats municipals, com l’alcaldessa, Ada Colau. Al migdia (12.30 h) les colles de la ciutat —Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, de la Sagrada Família, del Poble Sec, la Colla Jove i els Castellers de Sarrià— duen la tradició castellera a la plaça. Una jornada que serà recordada pels Borinots de Sants, que van aconseguir portar el primer castell de gamma extra a la plaça de Sant Jaume durant una diada de colles castelleres locals. 

 • Us expliquem com arriben les colles castelleres de la ciutat a la Diada de la Mercè. Tot sembla indicar que encaren una jornada de màxims.
 • Piromusical de la Mercè 2018 (22 h)

Un dels actes més espectaculars que omplen Barcelona de llum i color és el Piromusical de la Mercè (a partir de les 22 h a l’avinguda de la Reina Maria Cristina). Malgrat que posa el punt final a les festes, el Piromusical és un acte multitudinari. Aquest 2018 tindrà una banda sonora farcida de temes portuguesos —Lisboa n’és la ciutat convidada—, però també peces dels anys 50 i del maig del 1968.mercè piromusical 2018

Del 21 al 24 de setembre: activitats per a tots els dies

 • Tron de Sant Antoni (de 10 a 20 h, al Palau de la Virreina)

És una tradició arribada des de la Lisboa del segle XVIII. L’església de Sant Antoni va quedar destruïda després d’un terratrèmol i els veïns van començar a recrear el seu altar en miniatura per recollir fins i reconstruir l’església. La tradició va derivar en concursos i encara avui continua la cita dels lisboetes per construir el tron més bonic. Entre el 15 i el 24 de setembre se n’instal·larà un a les escales del Palau de la Virreina.

 • Mercè Arts de Carrer [MAC Festival] (durant tot el dia, Parc de la Ciutadella, pg. Lluís Companys i Parc de la Trinitat)

El MAC Festival acull del 21 a 24 de setembre tot tipus d’espectacles de dansa, arts de carrer, circ i activitats per als més petits. A part dels escenaris habituals, aquest 2018 la festa també s’estén a la llera del riu Besòs, al Bon Pastor.

mercè arts carrer 2018

 • Circ (de 12 a 20 h, al Castell de Montjuïc)

Entre el 22 i el 24 de setembre el Castell de Montjuïc acollirà activitats de circ barrejats amb humor, amb un toc de poesia i amb molta música. Una cita ineludible per a la canalla.

Activitats per a nens per la Mercè 2018

Del 22 al 24 de setembre, algunes de les activitats dedicades als nens es concentren al barri del Bon Pastor. De les 12 i fins a les 20 h, la llera del riu Besòs estarà farcida de circ, teatre, espectacles i música per als més menuts. L’Ajuntament també convida a dur-hi l’esmorzar i el dinar per fer-hi pícnic. Aquesta és una selecció dels espectacles que hi trobaràs:

 • Companyia Cíclicus

La companyia de circ creada per Leandro Mendoza s’ha quedat sense cavall. Com faran el seu espectacle? El públic haurà d’ajudar-los a col·locar la tartana, la seva eina de treball i mitjà de transport.

 • Minicavallets

Les atraccions de fira també arriben al Bon Pastor. Els minicavallets estan pensats com unes bicicletes que reben la força motriu.

 • Oliva i Barbuda

La reinvenció d’una galeria de tir on aprendre a fer punteria. Aquí les bales són olives i els timbres de les bicicletes hi tenen un paper molt important. Descobreix-lo!

 • Sur Mesure

Les acrobàcies arriben de Bèlgica. A la zona del Fossat de Santa Eulàlia, els tres dies a les 15 i a les 17 h hi ha un nou espectacle de circ convertit amb concert. Duen a escena salts impossibles en un llit elàstic, malabars i acrobàcies amb un grup format només per dones que posa banda sonora en directe.

 • Efímer: Terra de gegants

A l’Espai Menuts, cada dia de 12 a 20 h, els més menuts gaudiran d’un espai que ha canviat les dimensions. Els objectes només tenen un sentit si els veus amb ulls d’infant, com el bosc d’herba que farà sentir-los com una formiga.

 • Petits conductors

A la zona del fossat oest, durant tot el dia (22-24 setembre) els nens de zero a quatre anys poden aprendre a ser conductors. A través de la bicicleta poden començar a entendre les normes bàsiques de circulació. És una proposta pedagògica de la Guàrdia Urbana.

 • L’Animé

A la zona de la cascada del Parc de la Ciutadella, del 22 al 24 de setembre, a les 12 i a les 16.30 h, arriba un espectacle musical amb l’òpera com a protagonista. Lali Ribalta i David Piñol interpreten ‘El maestro i Antonella’, dos personatges que volen muntar una òpera. Tenen un gran metrònom, però els falta l’orquestra. Si hi vas de públic, potser els pots ajudar!

Si cerques més propostes per fer amb nens durant la Mercè 2018, les pots trobar al programa dia a dia de les festes.