Diables en un correfoc

El correfoc és una de les cites més esperades del programa de les Festes de la Mercè 2019. Enguany, hi participaran una seixantena de colles, entre les formacions d’adults i les infantils. Perquè no et perdis cap detall d’aquesta festa de foc, t’expliquem com és el correfoc de la Mercè 2019.

Les paraules clau del correfoc

Els diables tenen lèxic propi. Fes girar les imatges per descobrir quatre conceptes bàsics del vestuari i els estris que podràs veure al correfoc de la Mercè.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_hoverbox image=”201435″ primary_title=”” hover_title=”arpillera” hover_background_color=”custom” hover_custom_background=”#f95741″]és el teixit amb què es fan les capes i els pantalons dels diables[/vc_hoverbox][vc_separator][vc_hoverbox image=”201438″ primary_title=”” hover_title=”bota” hover_background_color=”custom” hover_custom_background=”#f95741″]durant el correfoc, les carretilles es carreguen a la bota o al carro. Un diable també en porta a la saca[/vc_hoverbox][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_hoverbox image=”201437″ primary_title=”” hover_title=”carretilla” hover_background_color=”custom” hover_custom_background=”#f95741″]és l’element pirotècnic que s’utilitza en el correfoc. Els diables les col·loquen a les punxes de forques i bèsties[/vc_hoverbox][vc_separator][vc_hoverbox image=”201439″ primary_title=”” hover_title=”estendard” hover_background_color=”custom” hover_custom_background=”#f95741″]cada colla en té un i encapçala l’agrupació en el correfoc[/vc_hoverbox][/vc_column][/vc_row]

Qui hi participa?

Al correfoc de la Mercè 2019, 36 colles de diables adults de diversos barris i 27 colles de diablons encendran el centre de la ciutat. A més, els acompanyaran 9 bèsties infantils i 21 bèsties de colles d’adults.

L’altra protagonista d’un correfoc és, sens dubte, la pirotècnia. La Coordinadora de Diables i Bestiari de Barcelona calcula que els diables cremaran més de 12.000 carretilles en el correfoc infantil i més de 28.500 carretilles en el correfoc d’adults. A més, cal afegir-hi 150 artefactes pirotècnics d’altres tipus i la pirotècnia que duran les bèsties.

Com s’organitza un grup de diables dins del correfoc?

Des de fora, es veuen el foc i els balls dels diables. Però al darrere del que veiem com a espectadors, hi ha una organització interna. Si sobrevoléssim un grup de diables durant el correfoc, el veuríem així.

Quan i on serà el correfoc de la Mercè 2019?

El correfoc de la Mercè encendrà la via Laietana aquest dissabte, 21 de setembre. A les 18.30 h començarà la cercavila dels diables petits. Les colles pujaran des de la plaça d’Antonio López fins a la plaça d’Antoni Maura. A les 20.25 h serà el torn dels diables adults i el recorregut serà invers, des de la plaça d’Antoni Maura fins al capdavall de la via Laietana.