La pregonera de la Mercè 2018, Leticia Dolera, ha fet un discurs bilingüe en què ha alternat el català i el castellà. Ha arrencat fent una crida a la humanitat i l’empatia entre barcelonins, i a “mirar als ulls” les persones amb qui es comparteix l’espai públic i la vida a la ciutat. També ha fet referència a la importància de la paraula i als seus perills que, ha dit, “últimament sembla que també et poden portar a un altre lloc, i no a un al qual s’entri per voluntat pròpia”.

Dolera ha repassat episodis de la seva vida personal a Barcelona, els inicis com a actriu a la ciutat i els primers referents a la professió, com Emma Vilarasau o Vicky Peña. També ha recordat la seva participació en les manifestacions antitaurines, el moviment del 15-M i la manifestació pels refugiats “Volem acollir”, del 18 de febrer del 2017.

La pregonera ha dedicat una part important del discurs a la situació política convulsa que viu Catalunya, que ha qualificat de “carreró sense sortida”. Dolera ha lamentat que hi hagi polítics i representants socials “que són a la presó o fora del país sense haver estat declarats culpables de res” i per unes decisions judicials que “costen d’entendre”. Alhora ha instat totes les parts a no posar “la nació per sobre de tot” i a buscar una solució “no judicialitzant un procés polític, sinó fent política” i sense convertir l’enfrontament en un joc de rol “en què hi ha d’haver vencedors i vençuts”. Per acabar, hi ha afegit que “ens escoltaríem millor mirant-nos els ulls que no pas mirant una bandera”.

El pregó també ha tingut contingut feminista, com era d’esperar tenint en compte la trajectòria de l’actriu. Leticia Dolera ha recordat que Ada Colau és la primera dona que s’ha convertit en alcaldessa de la ciutat i ha demanat “que s’acabi l’època de les pioneres, la primer dona que això, la primera que allò”. En aquesta línia ha ressaltat la necessitat de trencar “sostres de vidre” i facilitar que la resta de dones “puguin passar sense haver de tornar a picar a cop de martell, sinó només a cop de talent”. Dolera ha acabat el seu discurs demanant als barcelonins que formin una “manada”. Però una manada “de les bones”, “que es cuida i es respecta, que no agredeix i que tampoc no calla davant d’una agressió masclista, racista, homòfoba o trànsfoba”, i també “que riu i balla junta”. I ha sentenciat que “la manada som nosaltres”.

Pregó compartit amb la feminista Carmen Juárez

Leticia Dolera ha volgut cedir part del seu temps pel pregó a l’activista Carmen Juárez, membre de l’Associació de Dones Migrants i Treballadores de la Llar i les Cures a Barcelona. Nascuda a Hondures, ha recordat la violència al seu país, que la va dur a Barcelona amb 19 anys, on va començar a treballar com a cuidadora d’una persona gran. Ha expressat la duresa de les condicions en què viuen moltes persones immigrants a la ciutat i ha demanat fer de Barcelona una societat plural d’identitats i de maneres d’entendre el món. I una crida a gaudir d’una Mercè “compromesa, feminista i lliure d’agressions sexistes”.

Colau destaca “l’any complicat” que ha viscut Barcelona

L’alcaldessa, Ada Colau, ha obert l’acte del pregó recordant l’any convuls que s’ha viscut a Barcelona amb motiu del procés sobiranista a Catalunya, i ha qualificat la situació d'”excepcionalitat”. En aquest context, Ada Colau ha demanat fer de la Mercè “una festa de tothom i per a tothom”, que tots els barcelonins puguin viure “amb plenitud”. També ha instat la ciutadania a tenir una Mercè amb “respecte a totes les idees i sentiments” i que sigui “compatible amb la llibertat d’expressió i de reivindicació”.

A l’acte també hi ha intervingut Fernando Medina, l’alcalde de Lisboa, la ciutat convidada en aquesta edició de la Mercè. Medina ha expressat “orgull i agraïment” per poder formar part de la Mercè i ha fet una crida a “lluitar per fer de capitals com Lisboa o Barcelona ciutats obertes i integradores, que lluitin contra el racisme”. Tant Medina com Colau s’han implicat mútuament perquè totes dues ciutats puguin seguir col·laborant en el futur.

La pregonera més jove de la història

Als seus 36 anys, Leticia Dolera s’ha convertit en la pregonera més jove de les Festes de la Mercè, i en la 12a dona pregonera de la Festa Major de Barcelona.