Les set colles han entrat a una plaça de Sant Jaume presidida per una gran estelada penjada a un dels edificis. Un grup de persones l’han desplegat amb crits d'”independència” minuts abans de l’inici de les actuacions dels castellers de la ciutat.

PIlar reivindicatiu a la diada castellera de la Mercè

La jornada ha arrencat amb set pilars reivindicatius. Al mosaic de camises de colors s’hi ha sumat el blanc de les banderoles amb llaços grocs i missatges per reclamar llibertat. Com ja va passar en la diada de diumenge, el record d’aquells que són a la presó o fora de Catalunya ha estat present en l’actuació i en els crits del públic.

Quim Torra ha fet pinya

Una de les imatges curioses i sense precedents que deixa la diada castellera és la del president de la Generalitat, Quim Torra, fent pinya amb els Castellers de Barcelona. Torra ha deixat de seguir els castells des del balcó, ha baixat a plaça i s’ha sumat als de la camisa vermella per fer un 3 de 8, que han descarregat amb èxit.

Una nova edició amb accessos regulats

Aquest any novament s’han regulat els accessos i sortides de la plaça de Sant Jaume per evitar els embussos que durant l’actuació obstrueixen els carrers adjacents a la plaça. A banda de definir els itineraris d’entrada i sortida, una altra mesura de control d’aforament és prohibir-hi l’accés un cop la plaça està plena. Tot i les queixes d’alguns vianants, la majoria s’han resignat a esperar a una o altra banda de les tanques fins que la plaça es buidés una mica. La mesura es va implantar en la Mercè 2014.