Un any més, la plaça de Sant Jaume ha viscut la diada històrica de la Mercè. Aquesta vegada els Castellers de Barcelona hi han convidat els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Ha estat una diada que s’ha allargat força, ha durat tres hores i 45 minuts.

No ha estat una bona diada per als Castellers de Barcelona, que han arribat força pressionats a la jornada. Feia sis anys que no venien a la Mercè sense cap castell de nou descarregat prèviament i això s’han notat. Han començat la jornada prou bé pels seus interessos, descarregant el segon 5de8 de la temporada. Però després han fet llenya dues vegades amb dos intents de 3de9f. Finalment, han acabat descarregant un 4de8. Però han marxat de la plaça sense cap castell de nou.

Aquest diumenge s’esperava amb molt d’interès l’actuació de la Colla Joves Xiquets de Valls, ja que havien anunciat la inèdita torre de vuit sense folre. Un castell que no s’ha vist mai a Barcelona. Però finalment, no ha pogut ser, i ha quedat només en un intent desmuntat. Els de Valls s’han refet descarregant el 3de9f, el 4de9f i el 5de8. Sortint així, de la plaça, amb una tripleta màgica.

Els autèntics triomfadors han estat els Minyons de Terrassa, que han aconseguit una tripleta de castells de nou, amb el 3de9f, 4de9f i el 2de9fm, l’únic castell de gamma extra que s’ha vist a la plaça. Els egarencs han completat la diada amb un pde7f.

Taula de castells:
Castellers de Barcelona (@CdBCN): 5d8, 2i3d9f, 4d8, pd5 al balcó, 2pd4
Colla Joves Xiquets de Valls (@JovesValls): id2d8, 3d9f, id4d9f, 4d9f, 5d8, vd5
Minyons de Terrassa (@Minyons): 4d9f, 2d9fm, 3d9f, pd7f

15:50
   

Les colles castellers han ofert una ronda de pilars per acabar la diada. Els primers han estat els Minyons Terrassa, que han completat una magnífica actuació amb el seu pilar de 7f de la seva temporada. Els de Barcelona i els Joves Xiquets de Valls han tancat la jornada amb un pilar de cinc.

15:44
   

5d8 de la Colla Joves Xiquets de Valls

I per acabar la tercera ronda, la Colla Joves Xiquets de Valls han fet un 5d8, un castell que han fet sense dificultats, i amb el qual han aconseguint així la tripleta màgica a la plaça de Sant Jaume.

15:30
   

3d9f dels Minyons de Terrassa

Els Minyons de Terrassa han tancat la tercera ronda amb un 3d9f. Un castell que han pogut dominar sense gaires dificultats. D’aquesta manera s’han apuntat la seva tripleta de nou de la temporada, aconseguit així una gran actuació.

15:13
   

4d8 dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona marxen de la plaça sense cap construcció de nou pisos. Des del 2013 que sortien de Sant Jaume amb castells de nou. En l’última ronda han fet un 4d8, que aquesta temporada l’han descarregat ja en 15 ocasions. Avui no han tingut el dia, però aquest dilluns tindran una nova oportunitat de refer-se amb la diada de les colles barcelonines, que a partir de les 12.15 h podreu seguir en directe per betevé.

15:00
   

4d9f de la Colla Joves Xiquets de Valls

Després d’un intent desmuntat, la Colla Joves Xiquets de Valls ha pogut descarregar el seu tercer 4d9f d’aquesta temporada. Un castell lent però molt estable. Amb aquesta construcció queda tancada la segona ronda de la diada de la Mercè.

La Colla Joves Xiquets de Valls han anunciat que, finalment avui, no podrem veure el 2d8, després d’haver fet un intent desmuntat en la primera ronda.

14:46
   

La jornada ha començat amb la plaça de Sant Jaume plena. Però de mica en mica, s’ha anat buidant deixant una imatge que alguns experts valoren com a preocupant. La lentitud a l’hora de passar d’un castell a un altre, i la llargada de la jornada, podrien ser alguns dels motius que expliquen la buidor de la plaça.

14:33
   

Llenya abans de carregar el 3d9f

Després d’un intent desmuntat, els Castellers de Barcelona s’han tornat a atrevir a fer de nou un 3d9f. Un castell fràgil, que ha tornat a fer llenya per segon cop quan la canalla encara estava pujant. En aquesta temporada, els Castellers de Barcelona encara no han aconseguit fer cap castell de nou.

14:25
   

Accés a la plaça de Sant Jaume

Recordeu que l’accés a la plaça de Sant Jaume està regulat durant les diades castelleres. Només s’hi pot entrar pel carrer de Ferran, de Jaume I i del Bisbe. La sortida es pot fer pel carrer de la Ciutat, el de la Llibreteria i Paradís, a una banda de la plaça; i a l’altra, pel carrer d’Honorat i el Call, així com per la plaça de Sant Miquel.

14:21
   

2d9fm dels Minyons de Terrassa

Els Minyons de Terrassa fan la primera aleta de gama extra d’aquesta diada de la Mercè. Després d’un peu desmuntat, els Minyons han aconseguit fer un 2d9fm, el castell de gama extra que s’ha provat més vegades a la plaça de Sant Jaume.

14:00
   

Intent desmuntat 4d9f de la Colla Joves Xiquets de Valls

En segona ronda, la Colla Joves Xiquets de Valls ha fet intent desmuntat 4d9f, un castell que aquesta temporada només han aconseguit desmuntar en dues ocasions. Prèviament a l’intent, hi ha hagut un peu desmuntat.

13:37
   

Amb aquesta transmissió, Rafel Lujan fa 20 anys que comenta les diades castelleres de la Mercè a betevé.

13:27
   

3d9f dels Castellers de Barcelona

A segona ronda, els Castellers de Barcelona han intentat un 3d9f. Un castell que l’han descarregat cinc cops en tota la seva història. I que aquesta temporada no l’havien aconseguit descarregar encara. Avui tampoc no han aconseguit reeixir el castell, i s’ha quedat en un intent desmuntat que ha acabat caient sobtadament.

13:22
   

3d9f de la Colla Joves Xiquets de Valls

Després de l’intent desmuntat de 2d8, la Colla Joves Xiquets de Valls ha decidit tornar-ho a provar amb un 3d9f. Un castell que malgrat que no estava del tot còmode, l’han pogut descarregar sense complicacions. Amb aquest 3d9f es dona per tancada la primera ronda de la diada.

13:08
   

4d9f dels Minyons de Terrassa

El castell de sortida dels Minyons de Terrassa ha estat un 4d9f. D’aquesta manera han obert la seva participació en la diada castellera de la Mercè. Un 4d9f impecable, que l’han descarregat sense cap mena de complicació.

13:02
   

2d8 net de la Colla Joves Xiquets de Valls

Finalment, el 2d8 de la Colla Joves Xiquets de Valls queda en un intent desmuntat.

12:57
   

Un castell inèdit

La Colla Joves Xiquets de Valls anuncia un castell mai vist a la plaça de Sant Jaume. Tot a punt per fer un 2d8 net. És el castell més important que mai s’ha provat en una diada de la Mercè.

12:55
   

5d8 dels Castellers de Barcelona

El 5d8 dels Castellers de Barcelona ha estat el primer castell d’aquesta jornada. Ha costat però els castellers han aconseguit carregar-lo i descarregar-lo. És el segon 5d8 de la colla aquesta temporada, i haurà de servir per donar força per plantejar una diada que es preveu complicada per als Castellers de Barcelona.

12:35
   

La diada comença amb un to reivindicatiu. Els castellers de Barcelona i la Colla Joves Xiquets de Valls fan dos pilars per demanar la llibertat dels polítics presos.

12:23
   

La diada comença amb un pilar de dol dels Minyons de Terrassa en honor a la castellera Àngels Gonzàlez, que ha mort aquesta matinada.

12:23
   

Les colles comencen entrar a plaça. Us recordem que un any més hi ha una regulació dels accessos a Sant Jaume. S’hi pot accedir pel carrer de Ferran, de Jaume I i del Bisbe. I les sortides es faran pel carrer de la Ciutat, el de la Llibreteria i Paradís, a una banda de la plaça; i per l’altra, hi haurà sortida pel carrer d’Honorat i el Call, així com per la plaça de Sant Miquel.

11:58
   

La plaça de Sant Jaume es comença a omplir de gent per gaudir de la jornada castellera. Alguns aprofiten l’ocasió per reclamar la llibertat dels polítics empresonats. Està previst que les tres colles castelleres facin tres pilars simultanis per reclamar l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats

11:52
   

Tot a punt per començar la diada castellera històrica. Aquest any hi participen els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. És el setè cop que es repeteix aquest mateix cartell a la plaça de Sant Jaume durant la Mercè.