Custodia Moreno ha estat escollida aquest 2021 per ser la pregonera de la Mercè. La líder veïnal del Carmel és l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa Major després que Jaume Mateu, “Tortell Poltrona”, ho fes l’any anterior. Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, només hi ha hagut 14 pregoneres, un 31 % de dones en 45 edicions. Però si ens fixem en els últims 18 anys, la proporció és paritària.

Manuela Carmena va ser el 2019 la tercera pregonera consecutiva de la Mercè, que va agafar el relleu a l’actriu Leticia Dolera i la filòsofa Marina Garcés. Del 2005 al 2007 també hi va haver tres dones seguides encapçalant les Festes de la Mercè: Rosa Regàs, Elvira Lindo i Pepita Castellví.

Paritat en els últims 18 anys

La desigualtat està més marcada en els primers 20 anys analitzats. De fet, entre el 1977 i el 1997, les pregoneres van ser només tres: Mercè Rodoreda, M. Aurèlia Capmany i Núria Espert. El període amb més presència d’homes va ser el que va des del 1983 fins al 1998, quan només hi va haver una pregonera, Núria Espert.

En canvi, si mirem el segon tram, que va des del 1999 fins al 2021, la diferència s’escurça i hi ha 11 pregoneres per 12 pregoners. Si comptem que a l’edició del 2009 les pregoneres van ser dues a la vegada, Montserrat Carulla i Vicky Peña, la paritat seria completa.

Busca les pregoneres segons l’any

Perfil de les pregoneres de la Mercè

La lluita per un habitatge digne impregna el pregó del 2021 amb l’activista veïnal Custodia Moreno. Però el que abraça més pregoneres al llarg dels anys és la literatura. Cinc de les 14 pregoneres han estat escriptores: Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Maruja Torres, Rosa Regàs i Elvira Lindo. En tres edicions les escollides han estat actrius: Núria Espert, Montserrat Carulla i la seva filla, Vicky Peña, i Leticia Dolera. Després també hi ha hagut una filòsofa, Marina Garcés; una sociòloga, Fàtima Mernissi, i una mestra i activista, Núria Gispert. I en tots aquests anys, només una científica: l’oceanògrafa catalana Pepita Castellví i Piulachs.