Carme Solé Vendrell és l’escollida per ser la pregonera de la Mercè aquest 2024. L’artista és reconeguda internacionalment per les seves il·lustracions infantils i per ser una gran defensora dels drets dels infants. La il·lustradora és l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa Major de Barcelona després que l’escriptora Najat el Hachmi ho fes l’any anterior. Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, hi ha hagut 17 pregoneres, un 35 % en 48 edicions. Ara bé, amb els últims 25 pregons, des de l’any 2000, s’ha aconseguit per primera vegada la paritat perquè hi ha hagut 13 dones.

També és inèdit el fet d’haver quatre pregoneres consecutives amb l’activista veïnal Custodia Moreno (2021); la directora d”Alcarràs’, Carla Simón (2022), i Najat el Hachmi (2023), i Carme Solé Vendrell, la més recent. “Tortell Poltrona” el 2020 és el pregoner que separa aquestes dones d’un triplet seguit del 2017 al 2019 amb Manuela Carmena, que va agafar el relleu a l’actriu Leticia Dolera (2018) i la filòsofa Marina Garcés (2019). Del 2005 al 2007 també hi va haver tres dones seguides encapçalant les Festes de la Mercè: Rosa Regàs, que va morir el 17 de juliol, Elvira Lindo i Pepita Castellví.

Paritat aconseguida des del 2000

La desigualtat entre dones i homes va estar més marcada en els primers 20 anys analitzats. De fet, entre el 1977 i el 1997, les pregoneres van ser només tres: Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Núria Espert. El període amb més presència d’homes se situa entre el 1983 i el 1998, quan només hi va haver una pregonera.

En canvi, si mirem el segon tram, que va des del 1999 fins al 2024, la diferència s’escurça i, fins i tot, s’intercanvien els papers. Hi ha 14 pregoneres i 11 pregoners. Com a curiositat, en l’edició del 2009 les pregoneres van ser dues a la vegada, Montserrat Carulla i Vicky Peña.

Busca les pregoneres segons l’any

Perfil de les pregoneres de la Mercè

La lluita per un habitatge digne va impregnar el pregó del 2021 amb l’activista veïnal Custodia Moreno i el d’aquest any podria anar en la línia de la defensa dels drets dels infants, una lluita que defineix la pregonera del 2024, Carme Solé Vendrell. Però el que abraça més pregoneres al llarg dels anys és la literatura. Sis de les 17 pregoneres han estat escriptores: Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Maruja Torres, Rosa Regàs, Elvira Lindo i Najat el Hachmi.

En quatre edicions les escollides estan relacionades amb el cinema: Carla Simón, com a directora, i les actrius Núria Espert, Montserrat Carulla i la seva filla, Vicky Peña, i Leticia Dolera. Després també hi ha hagut una filòsofa, Marina Garcés; una sociòloga, Fàtima Mernissi, i una mestra i activista, Núria Gispert. En tots aquests anys, només una científica: l’oceanògrafa catalana Pepita Castellví i Piulachs.