Najat el Hachmi és l’escollida per ser la pregonera de la Mercè aquest 2023. L’escriptora, nascuda al Marroc i resident a Barcelona des dels vuit anys, és l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa Major de Barcelona després que la cineasta Carla Simón ho fes l’any anterior. Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, només hi ha hagut 16 pregoneres, un 34 % de dones en 47 edicions. Però si ens fixem en els últims 20 anys, la proporció és paritària i, fins i tot, amb més presència femenina.

Manuela Carmena va ser el 2019 la tercera pregonera consecutiva de la Mercè, que va agafar el relleu a l’actriu Leticia Dolera i la filòsofa Marina Garcés. Del 2005 al 2007 també hi va haver tres dones seguides encapçalant les Festes de la Mercè: Rosa Regàs, Elvira Lindo i Pepita Castellví. Enguany, tornem a veure un triplet amb l’activista veïnal Custodia Moreno (2021); la directora d”Alcarràs’, Carla Simón (2022), i Najat el Hachmi, la més recent.

Paritat en els últims 20 anys

La desigualtat està més marcada en els primers 20 anys analitzats. De fet, entre el 1977 i el 1997, les pregoneres van ser només tres: Mercè Rodoreda, M. Aurèlia Capmany i Núria Espert. El període amb més presència d’homes se situa entre el 1983 i el 1998, quan només hi va haver una pregonera.

En canvi, si mirem el segon tram, que va des del 1999 fins al 2023, la diferència s’escurça i, fins i tot, s’intercanvien els papers. Hi ha 13 pregoneres i 11 pregoners. Com a curiositat, en l’edició del 2009 les pregoneres van ser dues a la vegada, Montserrat Carulla i Vicky Peña.

Busca les pregoneres segons l’any

Perfil de les pregoneres de la Mercè

La lluita per un habitatge digne va impregnar el pregó del 2021 amb l’activista veïnal Custodia Moreno. Però el que abraça més pregoneres al llarg dels anys és la literatura. Sis de les 16 pregoneres han estat escriptores: Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Maruja Torres, Rosa Regàs, Elvira Lindo i, aquest 2023, Najat el Hachmi.

En quatre edicions les escollides estan relacionades amb el cinema: Carla Simón, com a directora, i les actrius Núria Espert, Montserrat Carulla i la seva filla, Vicky Peña, i Leticia Dolera. Després també hi ha hagut una filòsofa, Marina Garcés; una sociòloga, Fàtima Mernissi, i una mestra i activista, Núria Gispert. En tots aquests anys, només una científica: l’oceanògrafa catalana Pepita Castellví i Piulachs.