Proporció desigual entre homes i dones

Manuela Carmena serà la tercera pregonera consecutiva de la Mercè, agafant el relleu a l’actriu Leticia Dolera i la filòsofa Marina Garcés. Anys enrere, però, no era tan habitual que l’encarregada d’obrir les festes de la ciutat fos una dona. Des de l’any 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, només n’hi ha hagut 12. L’exalcaldessa de Madrid en serà la número 13. Això és un 30,2 % de dones, en 43 edicions.

Qui ha estat pregonera de la Mercè?

Aquesta desigualtat, però, és més marcada en els primers 20 anys d’aquest període. De fet, entre 1977 i el 1997, les pregoneres van ser només tres: Mercè Rodoreda, M. Aurèlia Capmany i Núria Espert. El període amb més presència d’homes va ser el que va des de 1983 fins al 1998, quan només hi va haver una pregonera, Núria Espert.

En canvi, si mirem el segon tram, que va des del 1998 fins al 2019, la diferència s’escurça, i hi ha deu pregoneres per 12 pregoners. Això sí, a l’edició del 2009 les pregoneres en van ser dues a la vegada, Montserrat Carulla i Vicky Peña. La paritat arriba en els últims anys. Si agafem l’última dècada (2009-2019), l’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, equilibrarà la balança, amb sis pregoners i sis pregoneres.

Busca les pregoneres segons l’any

Perfil de les pregoneres de la Mercè

La majoria de les 13 pregoneres d’aquests anys han estat escriptores. En total són cinc: Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Maruja Torres, Rosa Regàs i Elvira Lindo. En tres edicions les escollides han estat actrius: Núria Espert, Montserrat Carulla i la seva filla, Vicky Peña, i Leticia Dolera. Després també hi ha hagut una filòsofa, Marina Garcés, una sociòloga, Fàtima Mernissi, i una mestra i activista cristiana, Núria Gispert. I en tots aquests anys, només una científica: l’oceanògrafa catalana, especialista en microbiologia marina, Pepita Castellví i Piulachs.