L’evolució preocupant de la pandèmia del coronavirus en aquest inici d’any incidirà de manera important en les Festes de Santa Eulàlia, que se celebra als voltants del 12 de febrer. Els actes d’homenatge a la copatrona de la ciutat es veuran clarament limitats per les restriccions actuals amb motiu de la covid-19, tal com ha avançat a betevé el folklorista i escriptor Amadeu Carbó, membre de la Comissió de Seguiment del Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona i membre del Consell de la Cultura de Barcelona.

No podrem fer actes al carrer, com es va fer per la Mercè“, ha assegurat Carbó en declaracions al programa ‘reset’. En aquest sentit, ha apuntat que de cercaviles no se’n podrà fer “ni una”, així com tampoc “no es podrà fer la tradicional processó de les Laies“.

En canvi, segons Amadeu Carbó, sí que es podrà posar el tradicional penó a la balconada de l’Ajuntament amb què es dona inici a les festes i “la baixada de Santa Eulàlia probablement es podrà fer, però sense públic i sense gegants“. El folklorista també ha garantit que hi haurà diverses activitats de manera “virtual” i que s’està fent “un esforç molt gran” de “creativitat” per mirar de “reinventar” i de “salvar” la celebració.

No podrem fer actes al carrer, com amb La Mercè, però sí que es podrà posar el tradicional penó a la balconada de l’Ajuntament
Amadeu Carbó, membre Comissió Seguiment Protocol Festiu Ciutat de Barcelona

De fet, segons ha explicat, “hem fet 18 versions de la programació de Santa Eulàlia” perquè “s’ha anat adequant dia a dia a la situació”. Finalment, però, s’ha optat per una versió molt reduïda perquè “la cosa no va bé“, en referència a l’evolució de la crisi sanitària actual .

Uns Tres Tombs simbòlics

La pandèmia també ha obligat a ajornar la celebració de Sant Antoni fins a l’11 de juliol. La tradicional cavalcada d’Els Tres Tombs també s’ha previst deixar-la per a l’estiu, per bé que alguns veïns en van fer una versió reduïda amb totes les mesures de seguretat i amb cita prèvia.

Se’ns va proposar de fer l’acte en petit format i amb aforament limitat, però anava en contra de l’esperit de la festa i no tenia sentit
Roger Bernet, fundador colla diables La Satànica de Sant Andreu

En canvi, els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu no han pogut celebrar l’espectacle pirotècnic que fan cada any. “Se’ns va proposar fer un acte en petit format i amb aforament limitat, però no tenia gaire sentit“, ha explicat a ‘reset’ Roger Bernet, fundador de la colla de diables La Satànica de Sant Andreu. De manera que han optat per fer un vídeo i una gimcana entre els veïns i els comerços del barri.

Els Triniteiros: del Carnaval, a la solidaritat

Una altra festa que, amb tota probabilitat, s’haurà de cancel·lar serà el Carnaval. “Normalment ens hi posem sis o set mesos abans”, ha explicat Rosi Redondo, membre d’Els Triniteiros, que cada any fan una comparsa a la Trinitat Vella. Enguany, però, s’han agafat “un any sabàtic” i han dedicat els esforços a fer “gairebé 4.000 mascaretes” i a col·laborar amb la Trinisolidària per fer arribar aliments a les famílies necessitades.