carrer de trinitat vella buit amb arbres

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, insisteix que cal “restringir més les mesures de contactes i mobilitat”, i aposta per un confinament total (“lockdown”) “intens i curt”. En un fil a Twitter, Padrós demana a La Moncloa, que és qui té les competències per fer-ho, que l’apliqui. Assegura que és “raonable” perquè “les circumstàncies objectives des del punt de vista sanitari són crítiques”. Alhora, però, també creu que “cal compensar econòmicament els sectors afectats” en cas d’un enduriment de les restriccions.

No es poden organitzar unes eleccions “segures” el 14-F

Padrós també considera que actualment “no es donen les condicions” des del punt de vista sanitari per poder organitzar “unes eleccions segures el 14-F”. De moment, el TSJC manté aquesta data per celebrar els comicis, i abans del 8 de febrer es pronunciarà definitivament sobre si suspèn o no el decret d’ajornament electoral de la Generalitat.

Arenas també demana el confinament total

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas també reclama a Twitter que es faci de forma urgent una “acció contundent i curta (‘lockdown’) per doblegar la corba, evitar el drama sanitari i la ruïna econòmica”. Arenas pronostica que, si no es fa ara, s’haurà d’acabar fent igualment però llavors ja “serà massa tard”.

L’investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, respon al tuit d’Arenas donant-li la raó. “A favor sempre d’actuar de manera ràpida i contundent”, argumenta.

Clara Prats augura “les dues setmanes més complicades”

La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Clara Prats, augura que les properes dues setmanes seran les “més complicades des del març” des del punt de vista assistencial. Prats ha afirmat que el pic d’ocupació a les UCI es podria produir “a finals de la primera setmana o la segona setmana de febrer”. La investigadora valorat positivament la davallada de casos d’aquesta setmana, però recorda que és incipient. “Caldria consolidar la tendència i no tenir ensurts”, ha dit a Catalunya Ràdio. Entre aquests, ha alertat dels efectes que pugui tenir la variant britànica. “No sabem si pot emergir en quatre dies o en quatre setmanes”, ha dit la investigadora.