La Mercè 2020, marcada per les restriccions d’aforament, ha tancat amb un 65 % d’ocupació malgrat tenir gairebé totes les entrades exhaurides. L’Ajuntament ha fet balanç d’aquestes festes atípiques i ha reconegut que no tothom qui tenia reserva prèvia ha assistit als espectacles. A causa del coronavirus, l’organització es va veure forçada a adaptar la Festa Major de Barcelona a la nova normalitat i es van posar a disposició dels ciutadans a través d’internet 100.000 localitats: ara bé, al voltant de 35.000 entrades s’han perdut per causa de l’absentisme.

Per evitar aglomeracions i amb la voluntat de descentralitzar les festes, els actes populars s’han traslladat en gran part al Moll de la Fusta i s’han habilitat més escenaris repartits pels 10 districtes, amb alguns de nous, com el del Parc Central del Poblenou o el de la Marina de Port. En total, s’han habilitat 60 escenaris i s’han programat 371 activitats, 250 del Mercè Arts de Carrer (MAC), 108 del Mercè Música-BAM i BAM Cultura Viva i 13 de cultura popular. D’aquestes, només se n’han cancel·lat tres perquè algun dels artistes havia estat en contacte amb un positiu en covid-19.

Sobre l’absència de públic, el tinent d’alcalde en Cultura, Joan Subirats, ho ha atribuït que era el primer any que s’utilitzava la reserva prèvia per assistir als actes i que esperen que en altres ocasions “la gent pugui ser més conscient i anul·lar les entrades si no pensa anar-hi”. D’altra banda, els tres espectacles que més públic han tingut, tenint en compte que l’aforament màxim d’un dels espais amb més capacitat d’aquesta Mercè era de 800 persones, han estat Tribade, Maria del Mar Bonet i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

La Mercè
Foto: Clarens Val

800.000 espectadors a betevé

Per tots aquells que es van quedar sense entrades, betevé ha emès 9 concerts diaris a la TDT i la pàgina web. Unes emissions que han seguit prop de 800.000 persones a la televisió, 250.000 espectadors el dia de la Mercè, 270.000 dissabte, 26 de setembre, i 272.000 diumenge, 27 de setembre. Tot i la gran quantitat de gent que ha seguit els espectacles per televisió i internet, representen la meitat del total d’assistents que l’any passat van venir a les festes, que en van ser un milió.

Ara bé, Subirats ha destacat la fórmula d’emissió d’espectacles: “Això pot tenir continuïtat per futures mercès”, ha assegurat.