Aquest dissabte Gràcia posa punt final a unes festes marcades per la pandèmia. Tot i això, l’Ajuntament valora positivament que hagin pogut recuperar l’esperit tradicional, tot i les restriccions. En total, 21 carrers s’han engalanat amb guarniments aeris per no obstaculitzar el pas. Cada carrer o plaça només ha acollit tres activitats diàries, amb reserva prèvia, que havien d’acabar a les 0.30 h per complir amb el toc de queda, que es va aixecar just l’últim dia de festa major.

Aforament limitat i reserva prèvia

Les festes han programat més de 260 activitats per al veïnat, de les quals prop del 35 % eren infantils. S’ha limitat els aforaments i calia reservar prèviament les entrades. Moltes de les activitats han exhaurit les localitats, tot i que al ser gratuïtes hi ha hagut, de mitjana, al voltant d’un 30 % d’absentisme. Així, l’Ajuntament calcula que un 72 % de les persones que han assistit a les activitats disposaven de reserva prèvia, mentre que al 28 % restant se li han recollit les dades al recinte per poder garantir la traçabilitat.

Cadires buides a un espectacle de la Festa Major de Gràcia on s'havien reservat el 100 % de l'aforament

En aquest sentit, el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha fet un balanç positiu d’una programació que ha titllat “d’ambiciosa”. Assegura que ha tingut una bona rebuda i que “pràcticament la totalitat d’activitats s’han pogut omplir i totes s’han pogut desenvolupar amb normalitat”.

Aquest any també s’ha fet arribar la festa major a tota la ciutadania a través de les emissions en línia i en directe d’alguns actes com el matí de festa major, diversos espectacles i el pregó, a càrrec de Jordi Cuixart, que va ser el més vist. El seguiment d’aquests actes per streaming ha estat d’un total de 21.537 visualitzacions.

Tots els carrers guanyen el “no concurs de guarniments”

Aquest any, 21 carrers s’han vestit de gala, una activitat clàssica de la Festa Major en els temps anteriors a la pandèmia. Oficialment, el tradicional concurs de guarniments es va suspendre, però es va substituir per un acte de reconeixement en què tots els carrers han quedat guanyadors. 

L’únic concurs que s’ha celebrat és el de balcons, finestres, portalades i comerços guarnits, que va tenir força participació i que aquest any ha arribat a la seva 23a edició.

Plaça de la Vila - 'EmulART'

Unes festes inclusives i lliures d’agressions

La Festa Major de Gràcia segueix amb l’objectiu de ser inclusiva. Per això, diferents activitats i actuacions han estat pensades i destinades a persones amb diferents tipus de discapacitats. Destaca el programa que s’ha posat a l’abast de persones cegues, a través del sistema d’audiodescripció.

La Festa Major de Gràcia 2021 també ha comptat amb un punt lila situat a la plaça de la Revolució. L’objectuiu era prevenir possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones davant de violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic. En total, s’han fet, aproximadament, 1.500 accions informatives i de sensibilització.

Gots reciclables per unes festes sostenibles

En total, s’han instal·lat 138 lavabos públics, dels quals 26 adaptats. Pel que fa a la neteja, s’han repetit experiències com el got reutilitzable, per eliminar els plàstics d’un sol ús, o la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i en la retirada de guarnits.

A més a més, s’han repartit un total de 659 papereres de cartró i s’ha desplegat el dispositiu especial de neteja i de recollida de residus. En total, fins a data de 19 d’agost, s’ha recollit 46 tones de residus.