L’Hospital Sant Rafael de Germanes Hospitalàries, a la Vall d’Hebron, ha detectat d’un increment de fractures i problemes osteoarticulars degeneratius des que va començar la pandèmia. Els especialistes associen les caigudes a una pèrdua de l’equilibri per manca d’exercici físic, sobretot en persones majors de 65 anys. Alerten també que problemes degeneratius com ara el mal d’esquena, d’espatlla o de genoll representen gairebé el 70 % de les consultes. Per a aquest motiu aconsellen tornar a practicar exercici i recuperar la vida social, ara que la cobertura vacunal entre aquest col·lectius és força elevada.

Poc exercici i activitat social en els majors de 65 anys

“Durant el confinament, la gent gran ha deixat d’anar al gimnàs i al casal, no s’ha desplaçat per anar a buscar els nets a l’escola i, fins i tot, ha evitat sortir a comprar o a passejar“, explica Álex Pasarín, cap de Rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael. L’expert assegura que tot i que la majoria d’aquestes activitats ja es poden tornar a fer, molts no s’atreveixen per por de contraure la covid-19. Quan una persona gran deixa de fer exercici físic té un impacte en el seu equilibri i s’incrementa el risc de caigudes. Segons expliquen des de l’hospital, en els majors de 65 anys bona part de les caigudes comporten una lesió i en un 5 % dels casos es produeix una fractura.

Observen també deteriorament en persones amb discapacitat

Els problemes derivats de la manca d’exercici no només afecten la gent gran, segons els experts. “També hem observat un deteriorament de la condició física de persones amb algun tipus de discapacitat“, explica Pasarín. En aquests casos, adverteixen, “la situació és igual o més preocupant perquè són persones joves que perden mobilitat i autonomia“.

Davant aquests casos, des de l’Hospital Sant Rafael s’anima a aquests col·lectius a sortir i reprendre l’exercici físic, com ara la marxa nòrdica. També recomanen tornar a l’activitat social, seguint sempre les indicacions sanitàries recomanades en cada cas.