Les Festa Major de Gràcia 2021 està a punt de començar: se celebrarà entre el 15 i el 21 d’agost i serà la segona en plena pandèmia pel coronavirus. Per això, enguany la festivitat s’ha adaptat a la situació sanitària, amb una combinació de les activitats presencials amb les telemàtiques. En total, hi haurà 21 carrers amb guarniments “aeris” per no obstaculitzar el pas de persones pel carrer. Cada carrer o plaça només podrà acollir tres activitats diàries, amb aforament limitat i amb reserva prèvia, que hauran d’acabar com a molt tard a les 0.30 h per complir amb el toc de queda.

Si bé no hi haurà concurs de carrers guarnits, 21 carrers de Gràcia es guarniran per celebrar la festa major. Les decoracions seran “aèries”, és a dir, es trobaran a la part superior del carrer i qualsevol element que hi hagi als laterals serà de poc volum. D’aquesta manera, es busca evitar el màxim possible l’ocupació de la via pública i garantir que la gent pugui moure’s “amb més agilitat i comoditat” amb les distàncies entre persones en el context actual de pandèmia.

El que sí que se celebra en aquesta Festa Major de Gràcia 2021 és el concurs de balcons, portalades i comerços guarnits, amb una participació elevada, segons els organitzadors. Tots els detalls de la programació s’han presentat aquest dilluns en una roda de premsa, amb la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, i el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia.

Tres espais de programació unitària

Les activitats també es reduiran de forma destacada respecte a una edició normal: enguany, veïns i entitats podran fer tres activitats diàries com a màxim per carrer o plaça, una de les quals pot ser un concert. A més, hi haurà tres espais de programació unitària que, segons l’Ajuntament de Barcelona, esdevenen zones àmplies i segures on es poden garantir les distàncies entre persones durant les actuacions culturals. Aquests espais es troben a:

  • la plaça d’en Joanic,
  • el carrer Pi i Margall, entre Sant Lluís i Joaquim Ruyra
  • el carrer de Bailèn, entre Sant Antoni Maria Claret i Indústria

Alhora, aquest 2021 es recuperaran concursos com el de fotografia o el de pintura ràpida.

Homenatge a Jordi Fàbregas

L’edició d’enguany de la Festa Major de Gràcia tindrà dos actes destacats. D’una banda, el pregó, el 14 d’agost, a càrrec de Jordi Cuixart. I, de l’altra, l’homenatge que es farà a Jordi Fàbregas, mort el gener. El músic va estar molt vinculat a Gràcia i al teixit associatiu.