We Are One

La crisi del coronavirus ha obligat a festivals com el de Màlaga o Canes a posposar la seva celebració. La situació és crítica per a moltes d’aquestes cites, veritables aparadors del cinema nacional i internacional i, per això, ara, Tribeca Enterprises i YouTube proposen We Are One: A Global Film Festival.

We Are One: els festivals a només un clic

La iniciativa que proposa l’organitzadora del Tribeca Film Festival consisteix en un festival de cinema en línia que agrupi una selecció de la programació de grans cites com Canes, Venècia, Berlín o Sant Sebastià. Així ho explica Jane Rosenthal, cofundadora del Tribeca Film Festival.

“Esperem que tothom experimenti una mica del que fa que cada festival sigui únic i valorin l’art i el poder del cinema”

Més d’una vintena de certamens s’han sumat a aquesta iniciativa que oferirà, durant 10 dies (del 29 de maig al 7 de juny), alguns dels títols més representatius que s’han programat en aquests festivals, i que es podran veure gratis a través del compte de YouTube.com/WeAreOne. Això sí, la cita no podrà disposar de les grans estrenes previstes per a l’edició d’enguany, perquè estan subjectes a criteris contractuals i pressupostaris que fan impossibles exhibir-les de franc a internet.

Programació

La programació oferirà més de 100 pel·lícules, converses, continguts virtuals i actuacions musicals. Representarà més de 35 països i inclourà 23 llargmetratges de ficció i vuit documentals, 57 curts de ficció i 15 curts documentals, 15 xerrades d’arxiu i quatre xerrades exclusives del festival, a més de cinc peces de realitat virtual. Les xerrades comptaran amb la intervenció de Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh, Song Kang-ho i Bong Joon-ho, Guillermo del Toro, Jane Campion i Claire Denis.

Robert Kyncl, director comercial de YouTube, ha subratllat la capacitat que tenen els continguts audiovisuals de connectar persones de tot el món.

Aquest és un fenomen que hem vist a YouTube al llarg dels anys, però sobretot avui en dia, quan les persones busquen connectar entre elles i entretenir-se. I les pel·lícules del festival tenen la capacitat màgica de transportar espectadors de tot el món en un moment especial en el temps.

Algunes de les pel·lícules destacades són:

  • ‘Ricky Powell: The Individualist’. Un documental sobre el  fotògraf nord-americà de carrer amb entrevistes a Natasha Lyonne i LL Cool J.
  • ‘Eeb allay ooo!’ Estrena en línia d’aquesta sàtira índia sobre repel·lents de micos professionals. Va guanyar el Premi Young Critics Choice del Festival de Cine de Bombai.
  • ‘Iron Hammer’. Estrena mundial d’aquest captivador documental dirigit per Joan Chen sobre la llegendària estrella olímpica del voleibol xinès Jenny Lang Ping.
  • ‘The Yalta conference online’.  Estrena mundial d’aquest curtmetratge de ficció japonès, creat exclusivament per al festival pel director Koji Fukada.
  • ‘Motorcycle drive by’. Estrena mundial del curt documental sobre el grup musical Third Eye Blind.
  • ‘Bilby’, ‘Marooned’ i ‘Bird Karma’. Curts de Dreamworks Animation.

També s’estrenaran sèries com ‘Losing Alice’, un thriller psicològic neonoir israelià protagonitzat per dones i ‘And she could be next’, una sèrie documental de dos episodis sobre les experiències de las dones negres que es postulen per un càrrec polític als Estats Units, com Stacey Abrams i Rashida Tlaib.

Un festival amb finalitats solidàries

We Are One servirà per fomentar el consum de cinema en aquesta època en què les sales estan tancades, però també tindrà un cantó solidari. El festival habilitarà un mètode de donacions a organitzacions que ajuden als afectats pel coronavirus, i destinarà tots els seus beneficis a l’OMS i a les entitats del territori. Amb aquesta iniciativa, els organitzadors dels diversos festivals volen mantenir l’activitat i la relació amb els espectadors mentre busquen maneres de celebrar una nova edició en aquests temps de confinament. Segons Thierry Frémaux, director del festival de Canes:

“Estem orgullosos d’unir-nos als altres festivals per focalitzar-nos en pel·lícules i en talents extraordinaris, permetent al públic experimentar les maneres de narrar històries a tot el món i la personalitat artística de cada un dels festivals”