Radical May

Aquesta és la darrera setmana del Radical May, una iniciativa en línia, impulsada per la Fira Literal, que posa data a la seva 6a edició: serà els dies 11 i 12 de desembre de 2020. Tothom es fa la mateixa pregunta, quin serà el món que vindrà després del confinament? Com modificarà la nostra vida la crisi del coronavirus? Com a cada crisi, tornen aparèixer veus que auguren un canvi en el sistema econòmic, social i polític tal com l’havíem entès fins ara però, en realitat, després de la crisi del 2008 les diferències entre rics i pobres es van fer més grans. Llavors, som davant d’un nou canvi de sistema? Si vols respostes a aquestes preguntes i també reflexionar sobre el món que vindrà, ha nascut un festival literari en línia amb pensadors de tot el món, el Radical May.

La Fira Literal, 11 i 12 de desembre de 2020

Des de fa sis anys l’equip de la fira Literal -composat per editorials, llibreries, biblioteques, professionals de les arts gràfiques i espais de gestió comunitària- treballa per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. Aquest esdeveniment es desenvolupa íntegrament dins de l’economia social i solidària, amb perspectiva feminista i criteris de proximitat. Després d’estudiar els diversos escenaris possibles, l’equip organitzador de la fira ha decidit realitzar la 6a edició els dies 11 i 12 de desembre de 2020 al recinte Fabra i Coats i l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu de Palomar a Barcelona.

Última setmana del Radical May

Avui destaca la participació de Donna Haraway, que presenta el seu darrer llibre ‘Seguir con el problema. Generar parentesco en el Chthuluceno’. La darrera setmana del Radical May tanca amb la presència, entre d’altres, de Donna Haraway, Mario Tronti, Massimo Modonesi, Charlene Carruthers, Shanny Peer, Guillaume Faburel, Floreal Romero i David Segarra.

El món del llibre, i en especial les editorials de pensament crític, està vivint un moment molt dur a escala internacional a causa del tancament de les llibreries. Davant d’aquesta situació, una sèrie d’editorials radicals de tot el món juntament amb Literal, la fira d’idees i llibres radicals, han decidit tirar endavant el festival Radical May que començarà el proper 1 de maig, diada del treballador, i s’allargarà tot el mes. El festival literari disposarà d’una programació variada de taules rodones, xerrades i debats al voltant de les idees que transformaran el món que ve. D’aquesta manera, en un moment d’incertesa, aquesta iniciativa pretén situar el pensament crític en el pal de paller de les respostes que tots necessitem durant el confinament. Des d’aquest enllaç podreu gaudir de totes les conferències.

Autores i autors de renom internacional i nacional seran les protagonistes d’aquest maig radical. El tret de sortida del festival el donarà la conversa que Susan Ferguson i Tithi Bhattacharya tindran sobre “La vida, el capitalisme i la pandèmia: idees feministes sobre el treball de les dones”. Tithi Bhattacharya és professora d’història, especialitzada en el sud d’Àsia, i directora d’Estudis Globals a la Universitat de Purdue. Va ser una de les principals organitzadores de la vaga de dones als Estats Units i una de les autores del llibre ‘Feminisme per al 99 %’. El mateix dia 1 de maig, Noam Chomsky i Erik Loomis reflexionaran sobre la “Resistència obrera a la crisi del capitalisme”. Us deixem una conferència de Noam Chomsky a l’Uruguai amb la presència de José Mujica.

Autors catalans

S’espera que al llarg dels propers dies les editorials catalanes també es sumin a la iniciativa, de moment només hi ha programada la xerrada: ‘I després del confinament… què?’ amb Mireia Vehí, Nora Oussedik, Laia Facet el dia 4 de maig a les 19 h, impulsada per Catarsi Magazín.

Caps de cartell

Noam Chomsky, Erik Loomis, Mark Bray, Wu Ming, Sarah Jaffe, Costas Lapavitsas, Susan Ferguson,Tithi Bhattacharya, Sara Nelson, Stacy Davis Gates, Sarah Jaffe, Lola Olufemi, Ben Tippet, Dawn Foster, Kate Aronoff, Sarah Leonard, Bill Fletcher Jr. i molts més!