La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha sol·licitat al Departament d’Interior que l’ampliació horària de l’estiu s’allargui fins Nadal durant els anys 2020 i 2021. Des d’aquesta entitat han explicat que han presentat aquesta petició perquè es troben “en una situació excepcional” per l’emergència sanitària del coronavirus.

L’ampliació horària actual de l’1 de juny al 15 de setembre permet allargar l’horari de tancament en 45 minuts a les discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacle. En el cas dels bars, restaurants, sales de concert, cafè teatres, cafè concerts i salons de banquets l’horari màxim de tancament es pot perllongar en 30 minuts durant aquestes dates.

Des de la patronal catalana de l’hostaleria i l’oci nocturn assenyalen que “l’1 de juny, quan comenci a regir l’ampliació horària, molts pocs bars i restaurants tindran la seva part interior oberta al públic”. De fet, només ho podran fer els que estiguin situats en regions sanitàries que es trobin a la fase 2. En el cas dels bars musicals i les discoteques recorden que no podran obrir fins que els seus territoris arribin a la fase 3 de la desescalada.

Risc de perdre fins a un 40 % de les activitats

El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha explicat que “quan comenci l’horari d’estiu, ni un 10 % dels establiments” que poden fer l’ampliació horària “es trobaran oberts en la seva part interior”. A més, ha dit que “a mesura que vagin obrint ho faran amb moltes restriccions”. Per a aquest motiu assegura que “cal adoptar mesures d’ajuda, com ara allargar ampliacions horàries de les activitats, allargar horaris de terrasses, ampliar superfícies de terrasses i ampliar aforaments interiors”. En cas contrari, Boadas avisa que “molts locals no arribaran a final d’any i es destruiran milers de llocs de treball”. Des de la FECASARM alerten que “els sectors de la restauració i l’oci nocturn corren el risc de perdre a Catalunya entre un 30 i un 40 % de les activitats“.

L’allargament de l’horari d’estiu fins Nadal també s’ha demanat per a l’any 2021. En aquest cas s’ha sol·licitat que comenci el 5 d’abril, coincidint amb l’acabament de l’ampliació horària de Setmana Santa. El president de la FECASARM, David López, ha dit que “amb aquestes ajudes no n’hi haurà prou” perquè també necessiten “fer front als lloguers, hipoteques, seguretat social i tributs”.