Primer va ser el Sónar que va anunciar la cancel·lació del festival, després el Primavera Sound i avui el Cruïlla també posposa l’onzena edició per l’any 2021. De fet, l’any passat el Primavera Sound va reunir 220.000 persones, només el dissabte van entrar al Parc del Fòrum 63.000 amants de la música, unes xifres que ara serien impossibles amb les restriccions imposades per les autoritats sanitàries. Una situació semblant viurien el Sónar (105.000), el Cruïlla (77.000) i el Vida (32.500).

Però per què els grans festivals han tigrat tant a cancel·lar o posposar les pròximes edicions? L’organització d’un festival inclou una infinitat de contractes amb grups, tècnics, patrocinadors, etc. Si un festival trenca de manera unilateral els contractes, no podrà rebre la cobertura de l’asseguradora, només hi ha una única sortida: que el Govern decreti que el festival no es pot celebrar per causa de força major, però, de moment, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, només ha dit:

“Haurem d’esperar a saber quines són les possibilitats de celebració de festivals de música, però sempre es farà com hem dit des del primer minut: seguint els criteris de sanitat, científics i de prudència”

Us deixem les últimes comunicacions oficials que han fet els tres grans festivals de música fins ara.

Primavera Sound 

El Primavera Sound va ser dels primers a moure fitxa i decantar-se per canviar el festival de dates del 26 al 30 d’agost, però finalment cancel·la i posposa la celebració del 20 aniversari a 2021. El festival es celebrarà del 2 al 6 de juny i assegura que totes les entrades comprades seran vàlides i qui ho demani pot recuperar els diners a partir del 3 de juny. El Primavera Pro, el festival obert a professionals, celebrarà una edició virtual aquest juliol. Segons fonts consultades, el Primavera Sound s’havia plantejat totes les opcions possibles per poder celebrar el festival, fins i tot fer-ho conjuntament amb el Sónar, però ja es va descartar.

Cruïlla

Fa unes setmanes, el festival Cruïlla va anunciar, mitjançant un comunicat, que seria molt difícil celebrar l’edició d’estiu aquest any i que estaven esperant que el govern decretés la cancel·lació dels grans esdeveniments per causa de força major. Finalment, avui el festival Cruïlla confirma oficialment que es posposa al 2021 l’onzena edició, que hauria d’haver-se celebrat al Parc del Fòrum del 2 al 4 de juliol del 2020. Finalment, tindrà lloc entre els dies 8 i 10 de juliol de 2021. L’organització ha explicat que la seva intenció és incorporar el màxim d’artistes del cartell d’aquest any a l’edició de 2021, però encara no ha anunciat cap nom.

Sónar

El Sónar ha decidit ajornar la 27 edició del festival al 2021. D’aquesta manera es converteix en el primer dels grans esdeveniments musicals que cancel·la la seva edició com a conseqüència de la covid-19. En un comunicat, el Sónar argumenta que “a causa de la crisi global originada per la pandèmia de la covid-19, les edicions 2020 de Sónar Barcelona i Sónar+D no podran celebrar-se, i es posposen al 2021”. Els organitzadors del festival han estat valorant totes les opcions però consideren que aquesta és “l’única possible per garantir la salut i la seguretat de tots els assistents, artistes i equips”.

El Vida treballa per celebrar el festival al setembre

El festival Vida encara no ha fet el comunicat oficial però l’organització treballa per poder celebrar el festival el mes de setembre amb un 85 % del cartell. El festival té un aforament d’unes 30.000 persones però per oferir una millor experiència als usuaris només deixa entrar unes 10.000 persones cada dia, és a dir, si finalment les autoritats sanitàries restringeixen l’aforament dels grans esdeveniments al 50 %, el festival no tindria cap problema per celebrar-se. Des de la direcció del Vida tenen molt clar que ara cal apostar per “grups de casa nostra, substituirem les bandes internacionals que no puguin venir per grups del país per donar suport a la nostra escena“. El festival és conscient que un 90 % del seu públic és nacional a diferència d’altres festivals que el públic estranger representa el 50 %.