(ACN) 12 associacions sindicals i professionals de músics, que representen a més de 7.500 artistes i autors de tot l’estat, han creat la Unió de Músics Professionals, una aliança fruit d’una “reclamació històrica del sector”. La crisi del coronavirus ha accelerat la constitució de l’organització, que neix per fer “més pressió i força” a l’hora de defensar els drets dels músics professionals. En aquesta conjunció d’àmbit estatal hi formen part fins a cinc entitats catalanes.

La Unió exigeix ajudes efectives i una nova legislació per tal de no “veure’s abocats a desaparèixer com a col·lectiu professional”. La nova organització espera que en les properes setmanes i mesos s’uneixin més associacions a la dotzena d’entitats que han engegat la plataforma. Les associacions consideren que la crisi sense precedents provocada per la covid-19 ha afectat de manera “devastadora” la música en viu. Asseguren que a aquest fet s’hi ha sumat la falta d’una regulació adequada, que ha deixat encara “més en evidència l’absoluta desprotecció i precarietat dels músics de tot el país“.

Defensa dels drets laborals

Des de la Unió de Músics Professionals asseguren que els seus principals objectius són defensar els drets dels músics professionals tenint en compte les diferents realitats dels professionals en totes les seves formes estilístiques. És a dir, com a treballadors per compte d’altre, autònoms, creadors o autors. D’aquesta forma volen aconseguir una “adequada visibilitat” davant la societat i les institucions.

La Unió sosté que el col·lectiu no sap si es podrà acollir a les ajudes per a artistes que es van aprovar en l’últim decret llei del 5 de maig passat. Asseguren que encara queden “molts músics” que no podran accedir a cap ajuda “transversal”.

12 associacions d’àmbit estatal

De moment, la Unió de Músics Professionals està formada per l’Associació Catalana d’Intèrprets i Docents de Música Clàssica (ACIMC), l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), l’Associació de Músics de Tarragona (AMT), l’Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT) i la Societat de Blues de Barcelona (SBB). La resta són l’Associació de Músics d’Euskal Herria (MUSIKARI), l’Associació Espanyola de Grups de Música Antiga (GEMA), l’Associació Professional de Músics de Jazz i Músiques Creatives d’Andalusia (ANDAJAZZ PRO), l’Associació Professionals de la Música de les Illes Canàries (PROMUSIC), Autors de Música Associats (AMA), la Federació Estatal de Músics de Jazz i Músiques Improvisades (FMJAZZ) i Músicas Ao Vivo Galicia (MAV).

Mesures legals per a festivals

La Unió vol impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal per aconseguir un nou marc normatiu sota l’esperit de l’estatut de l’artista aprovat pel Congrés dels Diputats. A més, volen treballar en coordinació amb el govern central i les administracions autonòmiques i locals, així com amb les agrupacions empresarials i socials del sector cultural.

El seu propòsit és protegir i promoure els artistes i autors nacionals demanant per a això mesures legals per a festivals, sales i auditoris que disposin de qualsevol mena de finançament públic. En aquest sentit, reclamen ajudes directes als músics en matèria de producció discogràfica i mobilitat interestatal dels artistes i bandes. També volen un mínim garantit de programació preferencial en mitjans públics i privats per a l’exposició de les seves creacions.