llegendes de Barcelona

Barcelona està rodejada de llegendes que s’han construït al llarg dels segles. Són narracions d’aparença històrica, però amb una proporció major o menor d’elements imaginatius. A través d’aquest aspecte fantasiós, les llegendes evoquen èpoques passades i ajuden a entendre el pensament de les societats que les van crear.

1.- L’hostal sanguinari Flor de Lliri

Segons la llegenda, en aquest antic hostal s’hi servia la millor carn de Barcelona a un preu inusitadament baix. Aquest miracle gastronòmic, però, tenia un secret: la carn que s’hi servia era la dels viatgers que hi passaven la nit. Sembla que l’amo de l’hostal ho tenia tot planificat per robar els hostes rics i fer desaparèixer, després, els cadàvers d’aquesta forma tan singular.

2.- El barber assassí

Els crims d’aquest barber assassí de Barcelona van inspirar la història de Sweeey Todd, el barber assassí de Fleed Street, que s’ha fet tan coneguda a través del cinema i el musical. Sembla que el barber tallava el coll als seus clients per, després, cuinar-los. Una llegenda semblant a la de l’hostal de la Flor del Lliri.

  • Època: s. XVII-XVIII
  • Adreça: carrer del Pou de la Figuera
  • Barri: Sant Pere, Santa caterina i la Ribera
  • Vídeo: El barber assassí

3.- Fiveller, l’heroi de la ciutat

Al segle XIX, la historiografia de la Renaixença va convertir un personatge del segle XV, Joan Fiveller, en un heroi municipal contra el poder reial. La seva heroïcitat hauria estat exigir al rei el pagament de l’impost municipal de la carn. La realitat, però, és que Fiveller va ser el marmessor testamentari del rei Ferran, cosa que indica que la relació devia ser més aviat cordial.

4.- El gegant del Pi ara balla, ara balla…

El gegant del Pi era el fill d’un mas de Caldes de Montbui que va venir a Barcelona per lluitar contra el gegant de la Ciutat, un indi enorme que Colom havia portat d’Amèrica. Aquesta llegenda va originar una popular cançó de gegants.

5.- El monjo assassí

Frai Vicenç era un monjo que sentia plaer sexual a través dels llibres. En cremar-se el monestir on vivia, va muntar una llibreria a Barcelona amb els llibres que va salvar de les flames. Però vendre els llibres li produïa tal neguit, que n’assassinava els compradors per recuperar-los.

  • Època: s. XIX
  • Adreça: carrer de la Princesa, 20
  • Barri: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • VÍDEO: El monjo assassí

6.- La Monyos, la més famosa de la Rambla

La Dolores era una dona de Barcelona que feia vida a la Rambla i als carrers dels voltants. La seva excèntrica manera de vestir i la seva aparent bogeria, van alimentar tot d’històries sobre la seva vida que la van acabar convertint en llegenda.

7.- L’última bruixa de Catalunya

A Vallvidrera hi ha un mas maleït on segons la llegenda hi va viure l’última bruixa de Catalunya, la Teia. Es deia que tenia el poder de convertir-se en gos. En realitat, la Teia era una dona alliberada i desimbolta que tirava el mas endavant ella sola, cosa que no agradava als pagesos de Vallvidrera. La Teia podria ser, en realitat, l’Enriqueta Martí, considerada per una altra llegenda La vampira del Raval.

8.- La vampira del Raval

Enriqueta Martí dirigia una xarxa de prostitució i mendicitat infantil que actuava al barri del Raval. També se li van atribuir assassinats de nens dels quals després n’hauria venut la sang i altres parts del cos per fer remeis casolans. En realitat, la llegenda al voltant de l’Enriqueta hauria ajudat a tapar els abusos sexuals a menors per part de les classes altes de la ciutat.

9.- Els primers trens i l’home del sac

Els primers trens van causar una gran impressió a la ciutadania per la seva velocitat i pel fum i el soroll que emetien. Algunes persones creien que dins hi anava el dimoni de la velocitat. També es deia que l’home del sac segrestava nens per treure’ls el greix i fer-lo servir per engreixar les rodes dels trens. Probablement, aquesta llegenda va ser propagada pels propietaris de les diligències per desprestigiar el tren a causa de la forta competència pel seu negoci.

10.- Ramona Llimargas, la monja bilocada

Ramona Llimargas era una vident a qui se li apareixia de forma habitual la figura de Francisco Franco. D’aquesta manera es va convertir en la seva vident. Després es va fer monja i va muntar un petit convent per atendre malalts. Es diu que va morir de forma voluntària, assumint la malaltia terminal d’una altra dona.

11.- La llegenda negra del metro de Rocafort

Els accidents i les morts que es van produir en aquesta estació durant la seva construcció i al llarg de la Guerra Civil van ser el principi de la seva mala fama. Anys més tard, diversos accidents i la predilecció dels suïcides per aquesta estació, van fer créixer la llegenda negra al seu voltant i, fins i tot, es va arribar a dir que hi havia fantasmes.