A Vallvidrera hi un mas maleït on, segons la llegenda, hi va viure l’última bruixa de Catalunya, la Teia, un dona que molestava i per això van crear una faula: tenia el poder de convertir-se en gos. La masia on va viure és can Mallol, a la carretera que va de Molins de Rei a Vallvidrera.

Una dona alliberada

La Teia era una dona independent i alliberada. Ella sola tirava el mas endavant i feia el que li semblava, cosa que no agradava als pagesos de Vallvidrera. Tenia una gran rivalitat amb can Busquets, una casa propera, i per a aquest motiu van crear una llegenda per desacreditar-la. Els vells de la zona diuen que la Teia es convertia en gos i així podia atacar can Busquets quan li semblava.

El cas del vell de can Busquets

Una vegada, el vell de can Busquets va anar a can Mallol a molestar la mare de la Teia, que era una dona cega, i va fer tota mena de destrosses. Segons la llegenda promoguda pels homes, la Teia es va transformar en un gos ple de sarna i paparres i se’n va anar a can Busquets a rebolcar-se pel llit. Quan el vell Busquets s’hi va estirar, li va començar a picar tot i se’n va anar a rentar-se al pou. Però allà l’esperava un enorme gos negre que li va donar una empenta i el vell Busquets va morir ofegat al pou.

La desaparició de la Teia

Quan la van acusar de matar el vell de can Busquets, els pagesos de Vallvidrera i els de Santa Creu d’Olorda es van armar i la van anar a buscar. Ella estava treballant el camp i quan se li va acostar la partida de pagesos, es va anar traient la roba fins que va quedar nua. Després es va rebolcar per terra fins que es va formar una polseguera que no deixava veure res. De la polseguera en va sortir un gos rabiós que va començar a repartir queixalades. Després, va fugir pel bosc i, des d’aquell dia, mai més ningú no va tornar a veure la Teia.

La Teia o la vampira del Raval?

La Teia és una llegenda i quan es pregunta als veïns en quina època va viure, la resposta és “en temps immemorials”. El que se sap és que a mitjans del segle XIX va viure al can Mallol una veïna de Sant Feliu, l’Enriqueta Martí, que es va acabar convertint en la coneguda vampira del Raval. Se la va acusar de segrestar nens, matar-los, treure’ls la sang i vendre-la a gent rica tuberculosa perquè es guarissin. Tot plegat llegendes per desacreditar dones que actuaven al marge dels estereotips o tenien informació que podria desacreditar els pilars del patriarcat de l’època.

El retorn de la Teia?

Aquesta és segons les llegendes una zona màgica: Santa Creu d’Olorda, la muntanya de les Encantades, el pla de les Bruixes, la plaça de les Bruixes… Però a Collserola hi havia llops i bandolers i persones que cada matí sortien amb l’escopeta a caçar el dinar, conills i perdius, sobretot.

Al segle XX, també en aquesta zona, hi vivia una dona molt pobre en una barraca acompanyada de les seves cabres. El marit d’aquesta dona va morir intentant alliberar el seu gos que havia quedat atrapat en una trampa de conills. En arribar, el gos el va mossegar i com que tenia la ràbia, el va matar. Els pagesos de la zona deien: “Ves a saber si la Teia havia tornat”.     

Ho va explicar Eugeni Casanova, periodista i autor del llibre ‘Vallvidrera a través dels segles’, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.