Frai Vicenç, conegut popularment com el monjo llibreter assassí, va viure al carrer del Call, a la Ribera durant el segle XIX. Tenia una llibreria de vell i havia estat monjo del monestir de Poblet, i allí s’havia aficionat a les lletres. Però la vocació li havia durat poc, i va trencar els seus vots monacals i es va traslladar a viure a Barcelona.

Segons dels cròniques del moment, patia ‘bibliofília’, un malaltís amor pels llibres. Un diari francès va publicar en 1836 la història d’un home que matava per llibres

La llegenda de l’estudiant assassinat

Segons la llegenda, un estudiant de la Universitat de Cervera va proposar-li un intercanvi d’un llibre molt valuós que tenia un llibreter competidor de Frai Vicenç. Un tracte que no es va consumar i pocs dies després l’estudiant va aparèixer mort a la seva habitació de l’Hostal d’en Sol i la llibreria de la competència es va cremar.

Fins a dotze víctimes mortals s’atribuïen a Frai Vicenç, perquè la policia va trobar llibres dels morts a la llibreria del monjo obsessionat amb els llibres.