Enriqueta Martí, la vampira del Raval, neix a Sant Feliu de Llobregat en una família molt humil. La seva mare mor quan ella tenia 6 anys i el seu pare abusava d’ella. L’Enriqueta es va instal·lar al Raval on exercia la prostitució i oferia infants  als clients acomodats. Un negoci en el qual també feia pidolar els nens per recaptar diners.

El primer segrest

L’Enriqueta  actuava a la plaça del padró entre el anys 1907 i el 1912. Segons expliquen els diaris de l’època, tot es descobreix quan el 10 de febrer de 1912 s’apropa a una dona que estava alletant una nena. Li dona uns diners per anar a buscar llet i aprofita per robar-li la criatura.

Claudina Elíes, una veïna avisa la policia que ha vist una nena que estan buscant picant a la finestra del pis de l’Enriqueta . La policia deté  l’Enriqueta al seu pis de carrer de Joaquín Costa, abans carrer de  Ponent. Al pis troben una llibreta amb totes les anotacions sobre la cientela.

VPA jaume villanueva vampira
El director de l’obra teatral ‘La Vampira el Raval’ ens explicava al 2017 la història

Judici mediàtic

El judici no s’arriba a celebrar per que l’Enriqueta mor ajusticiada per les seves companyes de presidi durant un motí i la misteriosa llibreta despareix. Un personatge que va acaparar la pàgina de succesos i les portades de l’època només superada per l’enfonsament del titànic el 14 d’abril de 1912.

La història d’Enriqueta Martí també ha inspirat la pel·lícula ‘La vampira de Barcelona’, del director Lluís Danés i interpretada per Nora Navas, Núria Prims, Roger Casamajor i Francesc Orella, que acumula 14 nominacions als premis Gaudí 2021.