A Gran Via amb Rocafort hi ha la boca d’accés a la parada de metro de Rocafort. Aquesta estació està envoltada, des de fa temps, de llegendes de fantasmes.

Accidents, bombes i suïcides

L’any 1926 s’inaugura l’estació de Rocafort de la Línia 1 del metro, l’antic Transversal. Des del principi, hi ha hagut esdeveniments que han alimentat històries de misteri al seu voltant. De fet, quan s’estava construint el túnel, hi va haver un esfondrament a l’estació d’Urgell i van morir 11 treballadors.

L’antic accés de l’estació de Rocafort, situat a la Gran Via i avui només reconeixible per una reixa a terra, va estar obert fins als 80. Per aquesta entrada s’accedia a l’estació, que durant la Guerra Civil va servir de refugi antiaeri. Aquesta zona de la ciutat va ser especialment castigada per l’aviació feixista italiana, perquè aquí començava la descàrrega de bombes. Durant anys, a la façana de Gran Via, 449, hi va haver una taca molt gran de sang d’un cavall que va explotar i que recordava aquells bombardeigs.

Als anys 70, a l’estació de Rocafort s’hi van produir molts suïcidis. A més, molt a la vora hi havia la seu de l’ONCE, cosa que feia que l’estació estigués freqüentada per persones invidents. Uns quants accidents de persones cegues que van caure a la via i van ser atropellades, van incrementar la mala fama de l’estació.

L’ànima d’un nen jugant a pilota

La llegenda negra que es va crear al voltant de l’estació de Rocafort va fer que durant els anys 70 i fins als 80, molts caps d’estació no volguessin treballar-hi. Deien que a les 23 h, mentre esperaven sols a l’andana el darrer tren que recollia el personal, passaven fenòmens estranys. Un famós periodista de temes esotèrics va anar a l’estació acompanyat d’un mèdium per mirar de trobar els suposats fantasmes. El mèdium va dir que havia vist l’ànima d’un nen corrent amb una pilota per l’andana. El cert és que feia uns anys, un nen que estava jugant a pilota a l’andana va caure a la via i va ser atropellat pel tren.

Actualment, la llegenda negra del metro de Rocafort s’ha esvaït. Ho va explicar Manuel Marina, guia de Cultruta, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘.