L’Hotel Colón, situat a la plaça de Catalunya i considerat el més gran de la ciutat a principis del segle XX, va allotjar grans personalitats de l’època i, durant la Guerra Civil, va tenir un paper rellevant.

L’hotel més gran i més luxós

L’Hotel Colón era a la plaça de Catalunya, cantonada amb passeig de Gràcia, a l’edifici on actualment hi ha l’Apple Store. Va ser un dels més important i luxosos de Barcelona fins a mitjans del segle XX.

L’Hotel Colón va començar com a cafè restaurant. Era un edifici d’una sola planta. Però, el propietari, en veure que la ciutat no oferia places hoteleres de luxe, va decidir ampliar el negoci i va afegir una planta més a l’edifici per fer-hi 60 habitacions de luxe. L’hotel va començar a funcionar el 1902. El 1916, es va fer una nova ampliació. I el 1918, encara se’n va fer una altra que el va deixar amb la imatge que habitualment veiem a les fotografies d’època, amb 200 habitacions. Es va convertir, d’aquesta manera, en l’hotel més gran i luxós de la ciutat. Només li feia ombra el Ritz, però aquest no tenia la gran terrassa del Colón, punt de trobada de la burgesia de la ciutat.

Personatges importants, fets històrics

Entre els personatges cèlebres que s’hi van allotjar, destaquen Albert Eintein, l’any 1923, i Winston Churchil, el 1935.

Durant l’època daurada de l’hotel, hi ha dos moments especialment importants. Un és la primera emissió d’un missatge de ràdio a l’estat espanyol el 1924. L’altre va ser el 1929, quan va allotjar la major part de les autoritats mundials que van ser a Barcelona per l’Exposició Universal.

Llums i ombres de l’Exposició Internacional del 1929
Impulsada per la burgesia catalana, va acabar a mans de la dictadura de Primo de Rivera

La guerra, la fi de l’hotel

L’any 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil, es va acabar l’època d’esplendor del Colón. Les organitzacions obreres i els partits polítics revolucionaris van expropiar l’hotel i hi van establir les seves seus, com el Partit Socialista Unificat de Catalunya.

La miliciana del fusell

Una de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil, la de la miliciana amb el fusell, es va fer a la terrassa del Colón. La miliciana del fusell era Maria Ginestà. Quan es va fer la fotografia tenia 17 anys. L’any 2008, el documentalista de l’agència EFE que havia descobert la identitat de la miliciana, va contactar amb ella. Ginestà tenia aleshores 89 anys.

Enderrocat pel franquisme

Un cop finalitzada la guerra, les autoritats franquistes van enderrocar l’hotel pel seu passat com a seu socialista i comunista i pel que havia representat durant el conflicte.