L’estiu del 1994, durant les obres de construcció d’un pàrquing a la plaça de la Revolució, va sortir a la llum un refugi antiaeri de la Guerra Civil. El districte de Gràcia va organitzar una visita el 25 de juliol, abans que els treballs per fer-hi l’aparcament avancessin i el fessin en gran part desaparèixer. Un equip de betevé va poder accedir-hi i enregistrar l’interior d’un dels refugis més grans i destacats de la ciutat.

Hi havia llum, aigua corrent i cisternes als lavabos

A les imatges es pot veure com era per dins, amb les diferents galeries. Tenia tres entrades, doble llum elèctrica i aigua corrent tant als lavabos com a la infermeria. També s’hi poden identificar sanitaris equipats amb una cisterna, que funcionava amb una bomba manual. Aquestes són de les poques imatges que hi ha i que deixen constància d’un espai avui ja molt mutilat que, malgrat tot, es recuperarà per fer-hi visites.

La farmàcia i infermeria, de les més grans que s’han vist

El trosset de galeria que es va acabar conservant és on hi havia la infermeria i la farmàcia —també a les imatges—, amb un banc perquè s’hi pogués descansar. Segons explica Josep Maria Contel, del Taller d’Història de Gràcia, que també va accedir i fotografiar el refugi, aquesta peça és molt més gran que les infermeries que es poden veure en altres refugis de la ciutat, com per exemple el de la plaça del Diamant.

En aquell moment no se seguien els procediments actuals, en què un equip d’arqueologia urbana de l’Ajuntament acudeix a les obres on es descobreixen vestigis de la història de la ciutat per fer-ne una valoració i control. Per això, segurament els treballs del pàrquing van seguir endavant. Tot i conservar-se’n una part, amb els anys es va acabar malmetent perquè era de molt fàcil accés i se’n va fer un mal ús.

Part del refugi serà visitable l’estiu vinent

El que queda del refugi antiaeri de la plaça de la Revolució es podrà visitar a partir de l’estiu vinent. En els propers mesos s’hi faran obres de rehabilitació i de museïtzació perquè sigui accessible i visitable per la ciutadania. De fet, la idea és fer coincidir les primeres visites amb les festes de Gràcia, com es va fer amb la torre del Rellotge.