El districte de Gràcia es va comprometre a obrir a la ciutadania el refugi de la plaça de la Revolució durant aquest mandat i ara ja hi ha una data marcada al calendari. betevé ha pogut saber que l’Ajuntament treballa amb la previsió que el refugi sigui visitable aquest estiu.

Les obres, a punt de començar

Perquè els ciutadans puguin entrar al refugi, del qual només se’n conserva una part, s’hi han de fer obres de rehabilitació. Aquests treballs han de començar properament, durant l’últim trimestre del 2022. El següent pas és fer les obres de museïtzació i arranjament de l’accés, previstes per al primer semestre del 2023.

El refugi va sortir a la llum el 1994

El refugi antiaeri de la plaça de la Revolució va sortir a la llum l’estiu del 1994, durant la construcció del pàrquing de la plaça. Ja se’n coneixia l’existència i, per això, durant les obres es va crear expectació entre el veïnat. El districte de Gràcia va organitzar una visita i després els treballs del garatge privat van continuar el seu curs, conservant només una part del refugi.

refugi revolucio

El que es va conservar està ubicat a la quarta planta del garatge, després d’un acord amb l’Ajuntament, a petició del Taller d’Història de Gràcia. Durant un temps es va poder visitar demanant la clau al vigilant del pàrquing, des d’on hi havia l’accés, però finalment es va aturar aquesta pràctica perquè es va alertar que s’estava malmeten el refugi.

Estrena durant les festes de Gràcia

Tot i que no es coneix la data exacta en què hauran finalitzat els arranjaments que ara s’hi faran, es treballa amb la idea de fer coincidir les primeres visites al refugi amb les festes de Gràcia. Així és com ja s’ha fet enguany amb l’obertura de la torre del Rellotge a la ciutadania, on també s’hi van fer treballs per fer-la visitable. I, ara, recentment, s’han obert les visites a la torre de manera regular, dos dies a la setmana.

Com ja s’ha fet també amb la torre del Rellotge, les visites al refugi de la plaça de la Revolució seran també amb accés limitat i regulades pel Taller d’Història de Gràcia, per tal de preservar-ne la conservació. L’entitat també s’encarrega de les visites al refugi antiaeri de la plaça del Diamant i la finca Sansalvador.