palau muñoz ramonet 48h open house barcelona 2022

El palau del carrer de Muntaner on va viure Julio Muñoz Ramonet és un espai desconegut per a la majoria. Tot i que va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2013, mai no s’ha pogut visitar per dins. Això deixarà de ser així en pocs dies. Per primera vegada i durant el 48 h Open House Barcelona 2022, s’hi podrà entrar. S’espera que l’edifici sigui un dels grans reclams d’aquesta edició del certamen.

Els organitzadors han explicat a betevé que els visitants podran entrar a les tres sales situades a la planta baixa i també fer un recorregut pel passadís elevat del segon pis. Una oportunitat per conèixer per dins l’històric edifici que es va construir entre el 1917 i el 1921, i que és obra d’Enric Sagnier i Villavecchia.

Un llarg litigi judicial

El llegat que l’empresari va deixar a Barcelona inclou dos edificis —un dels quals és el palau que es podrà visitar— que sumen una superfície de 4.131 m2 i que estan catalogats com a béns amb elements d’interès. Dins hi ha una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu. El recinte també inclou un jardí històric d’una superfície de 3.568 m2, obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier, que, en aquest cas, sí que és obert sempre al públic.

Fins a arribar a mans de la ciutat hi ha hagut un llarg periple judicial. L’Audiència de Barcelona va dictaminar el gener del 2009 que el testament de Julio Muñoz Ramonet a favor de l’Ajuntament era totalment vàlid i el Tribunal Suprem ho va ratificar el març del 2012. Però no va ser fins al juliol del 2013 que el consistori va poder accedir al palau. També la col·lecció d’art ha estat sotmesa a un litigi judicial, que l’octubre del 2020 es va resoldre a favor del consistori, que va poder recuperar el gruix del llegat. La família reclama que se’ls retorni.

Imatge: Pep Herrero