L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha començat aquest dissabte una acampada a la plaça de Catalunya que està previst que tingui una durada de dos dies, és a dir, que s’allargui fins diumenge. Un centenar de persones s’han sumat a la mobilització amb una trentena de tendes de campanya. Amb aquest acte de protesta, l’entitat engega la campanya ‘Nosaltres acusem’, que vol recollir el suport de la ciutadania perquè el Parlament creï una comissió d’investigació sobre la causa de la justícia espanyola contra l’independentisme.

Cinquè aniversari de l’empresonament dels Jordis

En paraules de la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, l’objectiu és “denunciar l’opressió de la causa general contra Catalunya”. La mobilització coincideix amb el 5è aniversari de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, amb la participació de membres del Secretariat Nacional. Integrants del grup de teatre ‘R de República’ han estat els encarregats de llegir un manifest en defensa dels condemnats i exiliats per les causes judicials.

Estem aquí perquè no tenim por, estem amb els nostres represaliats i perquè ho aconseguirem, farem la independència d’aquest país”
Dolors Feliu, presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya

4.000 represaliats

Durant aquestes dos dies, la plaça de Catalunya es convertirà en un escenari en què es podrà escoltar el testimoni dels represaliats i les famílies. També hi haurà parlaments de defenses i projeccions de vídeos sobre la repressió espanyola, entre d’altres. 

D’aquesta manera es vol visibilitzar els centenars d’encausats, alguns pendents de judici i altres ja jutjats, que formen part dels més de 4.000 represaliats per la macrocausa contra l’independentisme. Molts són joves que no s’han sentit amb prou suport dels partits independentistes i de la societat catalana.

Recollida de signatures

La campanya també preveu fer una recollida de signatures per crear una comissió d’investigació del Parlament, que inclourà actes amb encausats, lectures del manifest davant dels jutjats de Catalunya i altres accions. L’objectiu és lliurar les signatures recollides el gener del 2023, quan es farà una concentració davant el Parlament, perquè es faci la comissió d’investigació. L’objectiu final és fer arribar aquest informe al Consell d’Europa.

Mesura de força al govern d’ERC i el Parlament

L’acampada de l’ANC és un toc d’atenció al govern d’ERC i a les forces del Parlament perquè treballin per la independència de Catalunya. Es tracta de la primera mobilització independentista d’ençà que ERC governa en solitari a la Generalitat, després de la crisi al govern amb la sortida de Junts.

L’ANC ha amenaçat en diverses ocasions amb la possibilitat de presentar una “llista cívica” a les properes eleccions autonòmiques davant la situació política catalana. L’última ocasió en què Dolors Feliu en va tornar a parlar va ser durant la commemoració dels cinc anys del referèndum de l’1 d’Octubre. La presidenta de l’ANC va demanar als partits del govern “un pla per a la independència” i va avisar que, si no el compleixen, tornaran a demanar la convocatòria d’eleccions i presentaran una llista cívica.