hotels Barcelona història

Barcelona és una ciutat d’hotels. Fa més d’un segle i mig que s’hi van començar a construir establiments per hostes tal com els coneixem avui, superant els hostals i les fondes d’èpoques anteriors. Els grans hotels van sorgir per acollir els forasters que venien a Barcelona per assistir als grans esdeveniments que s’hi celebraven o, simplement, a gaudir de l’ambient i les terrasses dels cafès de les Rambles.

Avui, alguns d’aquests hotels històrics de Barcelona han desaparegut; d’altres, segueixen actius. Aquesta és la història d’alguns dels hotels més emblemàtics de la ciutat.

De l’Oriente al Ritz

El terme “hotel” per denominar les cases d’hostes es va incorporar a la nostra llengua i als nostres costums durant l’ocupació napoleònica. D’aquesta manera, el primer local que va adoptar aquesta denominació va ser l’Hotel de la Paix, a prop de les Rambles. Van haver de passar anys perquè un altre establiment fes servir el terme “hotel”. Va ser la Gran Fonda d’Oriente (1842), també a la Rambla, que anys després de la seva fundació va canviar el nom pel d’Hotel Oriente. Per aquest motiu, sovint se l’ha considerat el primer hotel de la ciutat com ens explica l’escriptor i periodista Xavier Theros. Des de l’Oriente al Ritz, Barcelona ha tingut un bon grapat d’hotels emblemàtics a la seva història.

Hotel Oriente

L’Hotel Oriente ha passat a la història per ser el primer hotel de la ciutat. El nom original de l’establiment era Gran Fonda d’Oriente. L’Oriente, encara actiu a la Rambla, va rebre la visita de Hans Christian Andersen el 1862. Des d’allà, el famós escriptor va viure en primera persona la gran inundació de Barcelona.

Hotel Cuatro Naciones

Al número 40 de la Rambla hi ha l’Hotel Cuatro Naciones, considerat el segon més antic de Barcelona i el més luxós fins al 1900. Se’l coneix com l’hotel dels famosos perquè s’hi han allotjat personatges tan coneguts com Buffalo Bill, Chopin, Pirandello, Bakunin, Stendhal, Orwell, Einstein o l’explorador Stanley.

Hotel Internacional

La manca de places hoteleres a les portes de l’Exposició Universal de 1888, va agilitzar la construcció d’un hotel de 600 habitacions acabat en 53 dies. L’Hotel Internacional era al passeig de Colom, entre la via Laietana i la Rambla, i quan es va acabar l’Exposició, es va desmuntar igual de ràpid que s’havia muntat.

Hotel Metropolitan

El doctor Andreu va urbanitzar l’avinguda del Tibidabo. Hi va fer cases senyorials, un parc d’atraccions, un hotel de luxe -el Metropolitan- i un tramvia per comunicar-ho tot. L’Hotel Metropolitan era situat a l’edifici de La Rotonda, que va quedar oblidat durant molts anys. Gràcies a la lluita dels veïns, avui es pot gaudir de l’esplendor recuperada de La Rotonda.

Hotel Continental

L’Hotel Continental és un hotel amb molta història. Situat al número 138 de la Rambla, davant de Canaletes, ha estat testimoni de bona part de la història de la ciutat des de finals del segle XIX. S’hi van estar el director d’orquestra Herbert von Karajan, Machín, Helenio Herrera o l’escriptor George Orwell, l’any 1937. Orwell va escriure part del seu llibre “Homenatge a Catalunya” des de la seva habitació del Continental.

Hotel Colón

L’Hotel Colón, situat a la plaça de Catalunya, va ser pioner a la ciutat en habitacions de luxe. En va arribar a tenir unes 200. Era considerat el més gran de la ciutat a principis del segle XX. Va allotjar grans personalitats de l’època i, durant la Guerra Civil, va tenir un paper rellevant. Des del seu terrat es va fer una de les fotos més icòniques de la guerra.

Hotel Majèstic

El Majestic va ser fundat el 1918 per una família italiana del Piamont. Va ser el primer hotel de luxe de la ciutat i va marcar l’inici de la indústria hotelera amb una oferta d’alta qualitat. Quan es va inaugurar, disposava d’unes comoditats inexistents a l’època. Presumia de tenir quartos de bany.

Hotel Buenos Aires

A finals del segle XIX, va obrir les portes l’Hotel Buenos Aires, situat al carrer de Mont d’Orsà, un espai rural i zona d’estiueig habitual de la burgesia barcelonina. Les famílies benestants feien estada a l’hotel per respirar els ‘buenos aires’ de Vallvidrera. Avui, l’Hotel Buenos Aires és un símbol del Modernisme.

Hotel Meridien Barcelona

L’Hotel Meridien Barcelona, al 111 de Rambla, es va inaugurar el 1957 amb el nom de Grand Hotel Manila. El va construir la Compañía General de Tabacos de Filipinas, que tenia la seva seu a l’altra vorera del carrer. En les darreres dècades, s’hi han allotjat un gran nombre de personalitats i personatges famosos. A la suite dels famosos hi han dormit personatges com ara Michael Jackson, Madonna, Phil Collins, Tina Turner o el científic Stephen Hawking.

Hotel Ritz

El Palace Barcelona, l’antic Hotel Ritz, es va inaugurar l’octubre del 1919, tot i que el projecte ja es va començar a forjar a finals del segle XIX. Barcelona estava creixent i organitzant grans esdeveniments als quals assistia gent d’arreu que calia allotjar.

El 3 de desembre de 1942 es va inaugurar la parrilla del Ritz, la millor sala de ball de la postguerra, situada al magatzem de l’hotel de luxe gràcies a la idea d’un músic que fugia del nazisme.