Mapa crims contemporanis

Barcelona, com qualsevol altra ciutat, ha estat escenari d’una llarga i variada història criminal. Alguns d’aquests crims a la ciutat, sigui per la seva brutalitat, sigui pel seu simbolisme, van impactar en l’opinió pública del moment i han quedat gravats en l’imaginari col·lectiu.

1- El crim de Wilson Pacheco

El gener del 2002 va aparèixer flotant al mar, davant l’estàtua de Colom, el cos sense vida del jove equatorià Wilson Pacheco. La nit abans, tres vigilants de discoteca l’havien apallissat i llançat a l’aigua, i li havien negat el socors. Aquest crim amb rerefons racista va obligar a replantejar el paper del personal de seguretat dels locals d’oci.

2- L’assassí de Pedralbes

El maig del 1974 un matrimoni de la zona alta de Barcelona va ser assassinat per un empleat de la casa. L’assassí, allunyat dels estereotips i traumatitzat pels abusos de quan era menor, va dir que l’home li recordava una figura autoritària de la seva infància. La història va inspirar un documental del director de cinema Gonzalo Herralde.

3- El segrest de Quini

Tres aturats, delinqüents no habituals, van intentar sortir de la misèria segrestant Enrique Castro, “Quini”, l’estrella del Barça. Després de 25 dies de captiveri, Quini va ser alliberat per la policia, i els segrestadors, detinguts. El Barça va acabar perdent aquella Lliga.

  • Data: març del 1981
  • Adreça: gran via de Carles III, 50-52
  • Barri: la Maternitat i Sant Ramon
  • VÍDEO: El segrest de Quini

4- La gran fugida (Brito i Picatoste)

Brito i Picatoste, dos criminals que complien condemnes per diferents crims, van aconseguir fugir de la presó aprofitant una visita mèdica. En la fugida, van malferir dos policies, van matar un home i van violar una dona. Els van detenir passats 25 dies.

5- Remedios Sánchez, l’assassina de dones grans

Remedios Sánchez va atemorir la ciutat durant un estiu agredint de manera sistemàtica dones grans que vivien soles. L’assassina es guanyava la confiança de les àvies i, un cop a dins de casa seva, les matava. En un breu període, en va matar tres i ho va intentar amb set més. Les causes mai no van quedar clares.

6- El “crim perfecte” del carrer de Camprodon

Una dona va assassinar la seva amiga després de suplantar-la durant dos anys per obtenir diners de bancs i asseguradores. Podria haver estat el crim perfecte, però els cabells d’una perruca i la compra amb una targeta de la víctima van delatar l’assassina.

7- El cas d’Anna Permanyer

La psicòloga Anna Permanyer va aparèixer morta pocs dies després de visitar la seva llogatera, que de seguida es va convertir en la principal sospitosa. El mòbil del crim va ser l’immoble on vivia, propietat de Permanyer, i que l’assassina pretenia quedar-se amb un contracte d’arres fals a favor seu.

8- El crim perfecte

Un assassí en sèrie va matar dues dones en pocs dies en un aparcament del carrer de Bertran, al Putxet. La semblança entre les dues víctimes va fer pensar en un crim per encàrrec executat dues vegades per error. Però allò que realment unia les dues víctimes era l’aparcament, on l’assassí havia tingut una plaça. Els experts asseguren que, si no se l’haguessin detingut, hauria continuat assassinant.

9- El crim del caixer

Durant una nit de borratxera, tres nois sense antecedents i plenament integrats a la societat van cremar una indigent que dormia en un caixer. Sense mostrar pietat ni remordiment, van continuar de festa tota la nit. La crueltat dels nois i l’agonia de la dona van quedar gravades per les càmeres de seguretat.

  • Data: desembre del 2005
  • Adreça: carrer de Guillem Tell, 28
  • Barri: el Putxet i el Farró
  • VÍDEO: El crim del caixer