El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha assegurat que les farmàcies han esgotat els estocs de mascaretes arran de l’amenaça del coronavirus i diuen que els distribuidors tornaran a tenir-ne la setmana vinent. A la vegada, les farmàcies han gairebé triplicat les vendes de mascaretes al mes de gener en comparació amb els mesos anteriors, segons Fedefarma. Molts establiments s’han quedat sense existències d’un producte que les mateixes fonts subratllen que és “molt estacional”, fet que no permetia preveure ni cobrir un augment de la demanda, que “s’ha multiplicat per vint”. Fedefarma té la zona d’influència principal a Catalunya i el País Valencià, des d’on els socis de la cooperativa han fet moltes comandes que no s’han pogut servir. La cooperativa confia que el problema de manca d’estoc es pugui solucionar entre aquesta setmana i la vinent.

Xinesos o persones que han de viatjar a zones de risc o han d’agafar avions

Una de les farmàcies afectades explica que els compradors responen a diversos perfils, entre els quals hi ha persones d’origen asiàtic, ja siguin residents a Catalunya o turistes. Entre els compradors també hi ha persones estrangeres, que han de viatjar a zones de risc o han d’agafar avions, i ciutadans locals que temen poder-se infectar en llocs molt concorreguts, cosa que els farmacèutics descarten, ja que no s’ha diagnosticat cap cas de coronavirus a Espanya.

Rentar-se les mans com a mètode de prevenció

En tot cas, des del Col·legi de Farmacèutics adverteixen que la mascareta exerceix, des del seu punt de vista, la funció de “pla B”, i que seria més efectiu “incidir en la prevenció”. Afegeixen que, atès que ara com ara no hi ha risc de coronavirus a Espanya, caldria “posar el focus” en la qüestió preventiva. Rentar-se les mans i tapar-se la boca a l’hora de tossir són bons mètodes de prevenció, diuen des del Col·legi.