El Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova celebra 50 anys en funcionament i esdevé un dels equipaments d’aquest tipus més veterans de la ciutat. A més de la celebració i una exposició històrica, l’aniversari ha servit per presentar l”Enciclopèdia de la vida’, un llibre manuscrit pels mateixos protagonistes, usuaris del casal, que expliquen vivències i records.

50 anys d’història i una victòria femenina

L’Hogar del Jubilado es va estrenar el 26 de gener del 1970, juntament amb la Biblioteca Popular Juan Grabulosa als baixos d’un edifici del Patronat de l’Habitatge, al carrer de Platja d’Aro. Més endavant, la biblioteca va tancar, però l’Hogar del Jubilado es va adaptar als nous temps i es va convertir en el Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. L’espai, de dimensions petites, va servir de punt de trobada i convivència en un barri nou, sense altres equipaments. I encara avui manté l’aire familiar i d’amistat.

Inicialment, era un casal bàsicament masculí, on es jugava a dòmino i hi havia, fins i tot, un barber. Però a partir del 1998 es va transformar amb l’arribada de la primera dona a la junta. Les dones van anar guanyant terreny i, actualment, l’equipament està en mans de dones. Tot i ser un local petit, és ben ple de vida i s’hi desenvolupen tallers de memòria, gimnàstica, manualitats i diverses celebracions.

Un altre factor que va impulsar l’activitat dins el casal va ser l’arribada l’any 2005 del Programa de dinamització de gent gran del districte de Nou Barris, que ha acompanyat l’associació de gent gran en les necessitats que han anat sorgint durant aquests anys.

L’enciclopèdia de tota una vida a la Trinitat Nova

Els usuaris del casal han deixat com a testimoni de l’efemèride la seva pròpia ‘Enciclopèdia de la vida’. Es tracta d’una publicació feta amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i l’entitat Revive la Trini Nova, que recull vivències i fotografies del veïnat anònim. Tot un conjunt d’experiències manuscrites amb la lletra dels protagonistes, que també expliquen la història del barri. Aquesta és la primera edició d’una l’enciclopèdia que, segons l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, tindrà continuïtat en altres barris del districte.